ua en ru

Порошенко доручив розглянути питання відкликання депутатів за народною ініціативою

Порошенко доручив розглянути питання відкликання депутатів за народною ініціативою Фото: Петро Порошенко

Президент відповів на петицію про відкликання обраного особи, яке не виправдало довіри виборців

Президент України Петро Порошенко доручив Конституційної комісії розглянути питання відкликання депутатів Верховної Ради України за народною ініціативою. Про це йдеться у відповіді Президента на електронну петицію №22/000039-еп.

"Враховуючи актуальність питань посилення контролю виборцями за роботою народних депутатів України та значний суспільний резонанс цих питань, я звернувся до Голови Конституційної Комісії, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана з пропозицією забезпечити ґрунтовне і всебічне розгляд згаданої електронної петиції в частині питань відкликання народних депутатів України за народною ініціативою із залученням її автора, представників політичних сил, державних органів, інститутів громадянського суспільства, науковців-правознавців, експертів і за підсумками прийняти необхідні рішення", - йдеться у відповіді на петицію.

Порошенко підкреслив, що порядок відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою визначений розділом V Закону України "Про статус депутатів місцевих рад". Передбачено, що на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради, обраного в одномандатному виборчому окрузі, має бути зібрані підписи в кількості, більше половини кількості виборців, які взяли участь у голосуванні на відповідних місцевих виборах в одномандатному виборчому окрузі, в якому був обраний депутат.

Що стосується відкликання народних депутатів України, то статтею 81 Конституції України передбачений вичерпний перелік підстав дострокового припинення їх повноважень, серед яких немає такої підстави, як відкликання народних депутатів України.

Нагадаємо, петиція про можливість дострокового відкликання виборного особи зібрала понад 25 тис. підписів.