ua en ru

Порошенко доручив підготувати реформу системи інституційного догляду та виховання дітей

Порошенко доручив підготувати реформу системи інституційного догляду та виховання дітей Фото: Петро Порошенко

Створено робочу групу, яка має проаналізувати законодавство, зокрема, з питань охорони дитинства, соціального захисту та держуправління

Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження "Про робочу групу з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей", метою якого є створення умов для розвитку і виховання дітей у сім'ях або в умовах, максимально наближених до сімейних. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Як зазначається, співголовами робочої групи призначено Уповноваженого президента з прав дитини Миколу Кулебу та заступника глави Адміністрації президента України Ростислава Павленка.

Зокрема, у тримісячний строк робоча група має проаналізувати законодавство України з питань охорони дитинства, охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, державного управління та місцевого самоврядування. Матою даної роботи є визначення положень, які потребуватимуть змін для забезпечення реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Окрім цього, серед завдань, що ставляться перед робочою групою, є моніторинг існуючої мережі інтернатних закладів, закладів соціального захисту для дітей, їх кадрового та фінансового забезпечення.

За результатами проведеної роботи до 10 травня 2016 року доручено підготувати законопроекти щодо забезпечення створення належних умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім'ї або в умовах, максимально наближених до сімейних, впровадження системи раннього втручання, розвитку інклюзивної освіти, реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

"Лише кожна десята дитина, яка знаходиться у закладах з інтернатною формою виховання, є дитиною-сиротою чи дитиною, позбавленою батьківського піклування. При цьому близько 3000 із цих дітей вже мають опікунів чи піклувальників, але виховуються та навчаються у спеціальних школах-інтернатах. У більшості ж вихованців інтернатних закладів є батьки, але з певних причин дитина перебуває в інтернатному закладі, як наслідок - розірваний зв'язок із родиною та відсутність соціалізації дитини", - зазначив Кулеба.

Також повідомляється, що за словами Кулеби, система інституційного виховання негативно впливає на життя дитини, а також є фінансово невигідною, адже більша частина коштів, які виділяються державою на забезпечення інтернатних закладів, витрачається не на потреби вихованців.

"Щороку держава витрачає понад 5 млрд гривень на утримання дітей в інтернатних закладах та закладах соціального захисту. Середня вартість утримання однієї дитини в системі інтернатних закладів в розрахунку від планової кількості дітей складає понад 38 тисяч гривень, від фактичної кількості дітей - понад 49 тисяч гривень... Потрібно розуміти, що більша половина цих коштів насправді витрачається не на потреби дитини, а на утримання самого закладу - оплату комунальних послуг, виплату заробітної плати працівникам", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, раніше Порошенко уповноважив органи місцевого самоврядування реєструвати місце проживання фізосіб.