ua en ru

Порошенко отримав на підпис закони про посилення незалежності НБУ

Порошенко отримав на підпис закони про посилення незалежності НБУ Фото: Петро Порошенко

Тепер Президент має або підписати ці закони, або ветувати їх

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав закон України № 2742 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України" і передав його на підпис Президенту України Петру Порошенку. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

"Закон спрямований на підпис Президенту (25.06.2015)", - йдеться в статусі проходження документа.

Цей документ передбачає зміцнення фіскальної незалежності НБУ та активізацію його функцій управління.

Так, закон пропонує створення загальних резервів Нацбанку, достатніх для забезпечення діяльності НБУ, і заборону авансового перерахування грошей до бюджету до затвердження фінансової звітності НБУ міжнародним аудитом.

Другий блок питань спрямований на збільшення впливу і повноважень ради НБУ, зокрема, на здійснення контролю за внутрішнім аудитом за менеджментом Нацбанку.Серед іншого закон передбачає скорочення членів правління НБУ з 11 до 6 осіб.

Також Гройсман підписав і переданий на підпис Порошенку пов'язаний з попереднім закон України №2743 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України".

Цей закон скасовує норми Бюджетного кодексу України щодо залучення НБУ до складання прогнозу державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетних періоди (зміни до частини першої статті 21 Кодексу); надання Нацбанком Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету міністрів України прогнозних монетарних показників та інформації про розрахунок частини прогнозованого прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету (зміни до частини другої статті 33 Кодексу) та ін.

Тепер, згідно з законодавством, Президент має або підписати ці закони, або накласти на них вето, яке парламент може подолати 300 голосами.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в цілому ці закони 18 червня 2015 р. Так, за законопроект № 2742 проголосували 232 нардепа, а законопроект №2743 підтримали 234 нардепи.