ua en ru

Порошенко подасть законопроект про електронні закупівлі

Порошенко подасть законопроект про електронні закупівлі Фото: Петро Порошенко

Україна до кінця року може приєднатися до Угоди по урядових закупівлях СОТ

Президент України Петро Порошенко має намір подати у Верховну Раду законопроект про електронні закупівлі. Про це він сказав під час засідання Національної ради реформ, передає прес-служба Порошенка.

Порошенко відзначив недостатню прозорість та відсутність реальної конкуренції, а також надмірна кількість паперів, які доводиться складати учасників закупівель. "Коли кожна тендерна процедура, а це десь 25 тисяч тендерних комітетів щорічно, матеріалізується в сотні листів різних документів, там не те що громадськість не розбереться, там чорт ногу зломить", - сказав він.

"Процедури в паперовому вигляді є джерелом неефективності та корупції. Запровадження електронних закупівель є дуже простим, ефективним і зрозумілим кроком з подолання корупції", - підкреслив Порошенко.
Він зазначив, що за підсумками обговорення цього питання на Нацраді готовий подати на розгляд Парламенту як невідкладний законопроект про електронні закупівлі.

Президент зазначив, що при реформуванні системи державних закупівель можна спиратися на директиви Європейського Союзу, угода про асоціацію з ЄС, інструкції Світового банку, принципи та правила Європейського банку реконструкції та розвитку, антикорупційні стандарти.

"Нам треба якомога швидше, до кінця поточного року, пройти процедуру приєднання до Угоди з урядовим закупівлям та долучитися до 43 країн, які вже працюють по ній. Це буде нашим сигналом, що Україна вже здійснила конкретні антикорупційні кроки", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України долучилося до проведення допорогових державних закупівель в електронному форматі.