ua en ru

Порошенко схвалив закон про похідний позов

Порошенко схвалив закон про похідний позов Фото: Петро Порошенко

Міноритарій отримає право подавати позов в інтересах суспільства проти менеджменту компанії

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 289-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради.

"Повернуто з підписом від Президента", - йдеться в статусі проходження документа

Цей закон вводить похідний позов - право міноритарного акціонера подати позов в інтересах товариства про відшкодування збитків.

Крім того, надається право позивача на отримання від товариства відшкодування своїх витрат у зв'язку з судовим розглядом справи за позовом до посадовій особі товариства про відшкодування завданих товариству збитків - в межах фактично отриманих товариством сум.

Також впроваджується відповідальність посадових осіб господарських товариств у разі заподіяння шкоди товариству їх неправомірними діями.

Крім того, створюються умови для переходу квазі-публічних акціонерних товариств в приватну форму, вводиться інститут "незалежних директорів", які будуть представляти інтереси міноритарних акціонерів в публічних акціонерних товариствах, а також встановлюється детальне регулювання угод із зацікавленістю, яке буде враховувати інтереси всіх акціонерів.

Нагадаємо, Верховна Рада дозволила міноритаріям подавати позов в інтересах суспільства проти менеджменту компанії 07 квітня 2015 р. За відповідний законопроект № 2259 проголосували 236 депутатів при 226 мінімально необхідних.