ua en ru

Порошенко погодив денонсацію угоди з РФ про транзит військових з Молдови

Порошенко погодив денонсацію угоди з РФ про транзит військових з Молдови Фото: Петро Порошенко

Ця угода несе загрозу національній безпеці та територіальній цілісності України

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 463-VIII "Про денонсацію угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про транзит через територію України військових формувань Російської Федерації, які тимчасово знаходяться на території Республіки Молдова". Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради України.

"Повернуто з підписом від Президента (08.06.2015)", - йдеться в статусі проходження документу.

Згідно з положеннями цієї угоди (ст. 2) транзит військових формувань РФ через територію України здійснюється, як правило, російським залізничним рухомим, а також залізничним рухомим складом України за узгодженням між Державною адміністрацією залізничного транспорту України та Міністерством шляхів сполучення РФ.

"Враховуючи фактичну участь військових формувань Російської Федерації у військових діях на сході України проти Збройних сил України та інших збройних формувань України, утворених відповідно до чинного законодавства України, на боці незаконних збройних формувань, доцільним є денонсувати цю угоду як таку, фактичне виконання якої несе пряму загрозу національній безпеці та територіальній цілісності України", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 21 травня 2015 р. Верховна Рада України денонсувала п'ять угод з РФ. Так, за законопроект №0015 проголосували 265 депутатів при 226 мінімально необхідних.