ua en ru

Порошенко пояснив, що передбачає "дорожня карта" Мінських домовленостей

Порошенко пояснив, що передбачає "дорожня карта" Мінських домовленостей Фото: Петро Порошенко розповів ЗМІ про дорожню карту "Мінська"

Президент розкрив деталі домовленостей останньої зустрічі нормандської четвірки

Президент України Петро Порошенко пояснив, що передбачає домовленість щодо затвердження "дорожньої карти" Мінських домовленостей. Про це він сказав в інтерв’ю українським телеканалам увечері 23 жовтня.

"Під кожною частиною Мінських домовленостей має стояти дата та відповідальні. Це називається "дорожня карта", - пояснив він.

За словами глави держави, ще півроку тому всі відмовлялися від "дорожньої карти", а тепер "нарешті українська позиція була прийнята".

Президент уточнив, що "дорожня карта" має включати всеохоплюючий режим припинення вогню, гарантування відведення важкої техніки, безперешкодний доступ ОБСЄ до всієї окупованої території, включаючи кордон, безперешкодну роботу дронів і інших технічних засобів для того, щоб фіксувати режим припинення вогню, звільнення заручників та безперешкодний доступ місії Міжнародного Комітету Червого Хреста, щоб перевірити умови утримання заручників і сприяти їх якнайшвидшому звільненню.

Порошенко також наголосив, що "дорожня карта" включає імплементацію всіх Мінських домовленостей, включно з протоколом від 5 вересня 2014 року, меморандумом від 19 вересня 2014 року та комплексом заходів від 12 лютого 2015 року, що дає підстави наполягати на демілітаризації Дебальцевого.

Нагадаємо, раніше президент Порошенко заявляв, що учасники нормандських переговорів домовились про створення Дорожньої карти.