ua en ru

Порошенко обговорив з Туском ситуацію на Донбасі та європерспективи України

Порошенко обговорив з Туском ситуацію на Донбасі та європерспективи України Фото: Петро Порошенко

Порошенко та Туск скоординували позиції напередодні засідання Європейської Ради в Брюсселі 15-16 жовтня

Президент України Петро Порошенко обговорив в ході телефонної бесіди з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском ситуацію на Донбасі та європейські перспективи України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається, Порошенко та Туск скоординували позиції напередодні засідання Європейської Ради в Брюсселі 15-16 жовтня.

Як повідомляється, Порошенко поінформував Туска про ситуацію у Донецькій та Луганській областях та про актуальний стан імплементації Мінських домовленостей.

"Сторони висловили занепокоєння інформацією про рішення ватажків незаконних збройних формувань перенести "вибори" в окремих районах Донецької та Луганської областей, зафіксувавши нові дати їх проведення. Підкреслювалося, що такі провокаційні кроки, так само як перешкоджання спостерігачам СММ ОБСЄ та недотримання термінів з відведення озброєння, є цілеспрямованим порушенням існуючих домовленостей", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, співрозмовники підтвердили прямий зв'язок чинності санкцій ЄС щодо РФ з повним виконанням нею Мінських домовленостей.

Порошенко також наголосив, що Україна розраховує на подальше посилення ролі ЄС у деескалації конфлікту та стабілізації ситуації на Донбасі, враховуючи миротворчий потенціал та досвід Євросоюзу.

Порошенко та Туск обговорили питання прискорення ратифікації Кіпром та Грецією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Окрему увагу було приділено прогресу України у виконанні зобов'язань в рамках Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС, а також початку імплементації з 1 січня 2016 року зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко заявляв, що політичне врегулювання конфлікту на Донбасі зайде в глухий кут без виборів.