ua en ru

Порошенко: потрібні інші гарантії безпеки України, крім Будапештського меморандуму

Порошенко: потрібні інші гарантії безпеки України, крім Будапештського меморандуму Фото: Президент України розповів про підсумки саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні

Тим не менш, для глобальної безпеки ще залишається багато викликів, зокрема, російська агресія в Україні

Україна зробила важливий крок для глобальної безпеки, відмовившись від третього у світі ядерного арсеналу. Однак Будапештський меморандум не забезпечив виконання гарантій безпеки і післявоєнна система глобальної безпеки, яка базувалася на рішення Ради Безпеки ООН, не працює в ситуації, коли один з її постійних членів є країною-агресором. Про це заявив президент Петро Порошенко на прес-конференції у Вашингтоні, повідомляє прес-служба АП.

"Ми обговорили нову ініціативу, як ми можемо гарантувати глобальну безпеку країнами з ядерним арсеналом щодо держав, у яких немає зброї масового знищення. І це тема для подальшого обговорення в майбутньому", - повідомив Президент.


Порошенко підкреслив, що Україна зробила ряд важливих кроків у питанні забезпечення ядерної безпеки. Зокрема, втратила більше 200 тонн високообогащенного урану, запустила першу ядерну установку світового значення "Джерело нейтронів", яка дає можливість посилити безпеку українських атомних електростанцій.

За його словами, для глобальної безпеки ще залишається багато викликів, у тому числі російська агресія в Україні.

Нагадаємо, Порошенко закликав забезпечити гарантії безпеки для країн без ядерної зброї.