ua en ru

Порошенко: ніхто не має права використовувати Перемогу для пропаганди своїх імперських амбіцій

Порошенко: ніхто не має права використовувати Перемогу для пропаганди своїх імперських амбіцій Фото: Президент України Петро Порошенко

Президент заявив, що ніхто не має права приватизувати свято Перемоги

Ніхто не має права використовувати перемогу у Другій світовій війні для пропаганди своїх імперських амбіцій. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченому Дню пам'яті та примирення з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом в Європі і завершення Другої світової війни.

"Кілька років тому стала шоком для більшості українців сумновідома заява, образлива і зневажлива щодо наших ветеранів і не тільки до них, щодо всіх українців, нібито Росія виграла б цю війну і без Украіни. Такі слова - це є наруга над пам'яттю загиблих воїнів і знущанням над почуттям живих ветеранів. Не виграли б цієї війни без України і українців. І тут нема навіть про що сперечатися. А от, до речі, чи почалася б ця війна, якби у Кремлі не підписали пакт Молотова - Рібентропа, бо саме цей пакт відкрив ті шлюзи, які до цього стримували війну. Ніхто, підкреслюю, ніхто не має права монополізувати перемогу над нацистами, а тим більше використовувати цю перемогу для перемоги своєї імперської політики ",- заявив Порошенко.

Президент зазначив, що 2 тис. 072 українця стали героями Радянського союзу.

"Легендарний льотчик Іван Кожедуб, який збив 64 фашистських літаки, став тричі героєм. Чотири оперативно-стратегічні об'єднання Червоної армії, створені у 1943 р., були названі "Українськими фронтами". Українець Олексій Берест піднімав прапор перемоги над Рейхстагом", - нагадав Порошенко.

Нагадаємо, Президент Росії Володимир Путін привітав громадян України з Днем Перемоги у Великій Вітчизняній війні, при цьому не згадавши Президента України Петра Порошенка.