ua en ru

Порошенко назвав втручанням у справи України рішення Радбезу РФ про захист церков

Порошенко назвав втручанням у справи України рішення Радбезу РФ про захист церков Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Радбез Росії ухвалив рішення про "захист російської православної церкви в Україні"

У Російській Федерації (РФ) відбулось засідання Ради нацбезпеки, де було ухвалено рішення про захист церков Московського патріархату, розташованих в Україні. Президент України Петро Порошенко назвав це втручання у внутрішні справи держави, передає РБК-Україна із посиланням на прес-службу президента.

Порошенко у вівторок, 16 жовтня, зранку зустрівся з екзархами Вселенського Патріарха Варфоломія та подякував за рішення про автокефалію для Української православної церкви. Також він зазначив, що Україна перебуває у штучному конфлікті, який "із суто політичних міркувань роздмухують Кремль і російська православна церква (РПЦ)".

"На Раді безпеки РФ було прийнято рішення щодо захисту, звертаю увагу, російської православної церкви в Україні… Що я розглядаю як безпосереднє втручання у внутрішні справи України, і є елементом гібридної агресії", - сказав глава держави.

Нагадаємо, 15 жовтня Синод Російської православної церкви прийняв рішення повністю розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом. Цей крок РПЦ став відповіддю на рішення синоду Константинопольського патріархату надати автокефалію православної церкви, яку в недалекому майбутньому планується створити в Україні.