ua en ru

Порошенко назвав утвердження незалежної помісної церкви питанням нацбезпеки

Порошенко назвав утвердження незалежної помісної церкви питанням нацбезпеки Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко вважає питання утвердження незалежної помісної церкви таким де важливим, як безвіз та УА з ЄС

Президент України Петро Порошенко назвав утвердження незалежної помісної церкви питанням національної безпеки та оборони. Про це глава держави заявив, виступаючи у Верховній раді України.

За словами Порошенка, затвердження такої церкви є питанням нацбезпеки в гібридній війні.

"Для мене справа утвердження незалежної помісної церкви - такої ж ваги, як вже здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це - питання національної безпеки і нашої оборони у гібридній війні", - повідомив він.

Виступ у парламенті щодо звернення до Вселенського Патріарха

Днями я написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха із проханням про Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні – грамоту про її незалежність, якщо говорити мирською мовою. Томос стане не лише торжеством Православ'я, але й актом глибокої історичної справедливості. Саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри… То вже потім ми поділилися ним з тим Заліссям, де давні київські князі необачно заснували Москву. Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні зміцнить нашу незалежність. Він видалить рудименти політичного проекту «Русский мир». Цю назву придумали, до речі, саме ієрархи РПЦ. Вже потім цю небезпечну для України політичну єресь взяла на озброєння влада РФ.

Опубліковано Петром Порошенком 19 квітня 2018 р.

Нагадаємо, раніше Порошенко зазначав, що об’єднана українська православна церква може стати найбільшою в світі.

Зазначимо, сьогодні, 19 квітня 2018 року, Верховна рада України розглядає постанову про звернення до Вселенського Патріарха про надання українській церкві Томосу про автокефалію. Про розгляд відповідної постанови напередодні парламентарів просив Порошенко.

Так, глава держави провів зустріч з Вселенським Патріархом, у ході якої обговорювалося питання надання автокефалії. Вчора, 18 квітня, глава держави провів зустріч з предстоятелями українських православних церков. У ході зустрічі Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та предстоятель Української автокефальної православної церкви, Митрополит Київський і всієї України Макарій передали президентові відповідні звернення.