ua en ru

Порошенко назвав підстави для розірвання партнерства з Росією

Порошенко назвав підстави для розірвання партнерства з Росією Фото: Петро Порошекно (president.gov.ua)

Офіційний термін "російська агресія", що є причиною розірвання угод з РФ, з'явився у 2017-18 роках

Термін "російська агресія" у міжнародних документах є підставою для призупинення окремих статтей Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Росією ("Великого договору"). Про це сказав президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам у п'ятницю, 13 квітня, передає прес-служба глави держави.

"Юридично країна повинна мати підстави, відповідно до 51 статті Статуту ООН, щодо призупинення цих статей і, в першу чергу це стосується, якщо країна є об’єктом агресії і зупиняє їх в рамках забезпечення прав на національну оборону", - сказав Порошенко у відповідь на запитання журналістів, чому розірвання договорів не відбувалось раніше.

Президент зазначив, що у 2014 - 2016 роках загальновизнаного терміну "російська агресія" в міжнародних документах не було.

"Усі сором’язливо казали: друзі - це конфлікт на Сході України, громадянська війна чи щось інше", - зазначив Порошенко.

Також додав, що тільки у 2017-2018 роках в українське законодавство та міжнародні документи, в першу чергу після прийняття закону про реінтеграцію Донбасу, увійшов офіційний термін "російська агресія".

"У зв’язку з агресією Україна сьогодні має право призупинити і норму щодо стратегічного партнерства, і норму щодо військової співпраці, норму щодо військово-технічно співпраці і багато інших норм, які на сьогодні не є в інтересах України. Але твердо залишаються норми про суверенітет, територіальну цілісність, і незалежність України, про міжнародно визнані кордони, які зафіксовані в цьому договорі", - наголосив президент.

Він також повідомив, що найближчим часом запропонує Верховній раді України цей підхід та висловив переконання, що парламент підтримає ініціативу.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що голова держави Петро Порошенко пропонує підготувати пропозиції спільно з урядом за офіційним припинення участі української держави в СНД.