ua en ru

Порошенко може бути причетний до відбирання землі у бази відпочинку незрячих під Києвом, - ЗМІ

Народний депутат Петро Порошенко активно цікавиться єдиної в Україні базою Товариства сліпих «Івушка» , розташованої поряд з будинком нардепа в сел. Козин в 30 км від Києва. Про це повідомляється в програмі «Без цензури» на Першому Національному телеканалі.

«Напевно, депутати також знають про цілющі властивості життя і відпочинку на природі, тому скуповують ділянки на березі річок і ставків. Місцеві жителі стверджують, що ділянка, поруч з Івушкою, належить «шоколадному королю» Петру Порошенку» , - сказано в програмі.

За словами директора бази «Івушк » Олександра Осадчог , територія за парканом «Івушкі» Товариству сліпих вже не належить. Осадчий сказав, що раніше цю територію викупила компанія «Союз- Інвест», яка пообіцяла в обмін на кілька господарських будиночків відремонтувати всю базу.

Але замість ремонту, компанія подала на Товариство сліпих позов на сумі 200 тис. грн за те, що воно, нібито, перешкоджає будівництву. Після чого «Союз- Інвест» спробував незаконним шляхом намагається приватизувати два гектари землі , на яких розташована «Івушка», стверджується у програмі .

Автори сюжету переконані, що фактично йде рейдерське захоплення земель, що належать Товариству сліпих. Журналісти з'ясували, що « Союз- Інвест » є ширмою для справжнього замовника рейду, яким, на їх думку, і є Порошенко.

У розслідуванні стверджується, що рейдери, які обіцяли «не чіпати сліпих», поставили в сумнівне становище колишнього директора бази Олександра Крамністого, який підписував всі папери. Тому адвокат Руслан Сушков звернув увагу на незаконність договору, оскільки Крамністий є незрячим. «У цьому випадку повинен був бути присутнім фахівець, який переведе на азбуку, що дозволяє читати сліпому, текст. Цього всього не було», - підкреслив юрист.

Журналісти констатували, що до схеми захоплення залучені судді Апеляційного господарського суду Києва, які розглядають зазначену справу. Зокрема , Товариство незрячих нарікає, що суд вперто не бере до уваги підписаний сторонами додаткової договір, який повинен був убезпечити угоду.

Уповноважений з прав інвалідів Олексій Журавко у коментарі кореспондентам «Без цензури» висловив сподівання, що ситуація завдяки втручанню прем'єр-міністра Миколи Азарова та першого віце-прем'єра Сергія Арбузова, незабаром вирішиться.

За словами журналістів, на момент виходу матеріалу, при очолюваній першим віце-прем'єром Антирейдерській комісії створено групу, яка розбирається в ситуації навколо «Івушкі».