ua en ru

Порошенко ініціює створення трастового фонду для відновлення Донбасу

Порошенко ініціює створення трастового фонду для відновлення Донбасу Фото: Петро Порошенко розраховує на створення трастового фонду для Донбасу

Президент виступив на пленарному засіданні Всесвітнього гуманітарного саміту

Президент України Петро Порошенко розраховує на співпрацю з міжнародними організаціями щодо створення багатостороннього трастового фонду для відновлення Донбасу. Про це він заявив на пленарному засіданні Всесвітнього гуманітарного саміту в Стамбулі, передає прес-служба президента.

"Колись Україна була гуманітарних донором, а тепер стала отримувачем гуманітарної допомоги. Завдяки цьому драматичному досвіду, ми чітко зрозуміли, що необхідно терміново затвердити нову парадигму для гуманітарної діяльності та посилити міжнародне гуманітарне реагування", - зазначив Порошенко.


За його словами, Україна зобов'язується підтримувати політичне лідерство і залучення до врегулювання криз, а також зміцнювати захист цивільних осіб, забезпечити безперешкодне перевезення гуманітарної допомоги постраждалому населенню.

"У той час як Росія та її довірені особи грубо порушують норми міжнародного права, зокрема гуманітарного права, Україна буде рішуче відстоювати необхідність зміцнення своєчасної та рішучої реакції Ради Безпеки в ситуаціях, коли гуманітарні принципи ігноруються", - підкреслив Порошенко.

Він також підтримав ініціативу скликати Світовий форум по запобіганню конфліктів до 2020 для пошуку ефективного співробітництва держав-членів ООН у вирішенні криз. Також, за словами Порошенка, Україна зобов'язується завершити будівництво нового саркофагу над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС за підтримки донорів.

Нагадаємо, Порошенко закликав Раду Європи посилити тиск на РФ.