ua en ru

Порошенко і Дуда закликали ЄС скасувати рішення про постачання російського газу в обхід України

Порошенко і Дуда закликали ЄС скасувати рішення про постачання російського газу в обхід України Фото: Петро Порошенко

Порошенко перебуває з робочим візитом у Польщі

Президенти України та Польщі Петро Порошенко і Анджей Дуда закликали Євросоюз скасувати рішення про постачання російського газу в обхід України. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

"Україна та Республіка Польща були вражені рішенням Європейської Комісії від 28 жовтня 2016 року, яке відкриває можливість для "Газпрому" збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України. Зміст і процедура ухвалення цього рішення здатні порушити взаємні зобов’язання у рамках Договору про заснування Енергетичного співтовариства", - йдеться у повідомленні.

На думку президентів, таке рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації - об’єднанню енергетично незалежної Європи, а також підриває принцип, що міститься у Договорі про заснування Енергетичного співтовариства, та правила конкуренції.

"Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним та болючим кроком це може бути...Ми також закликаємо ЄС до подальшої підтримки інтеграції України з внутрішнім енергетичним ринком ЄС шляхом розбудови відповідної інфраструктури та інтерконекторів, що уможливить подальшу диверсифікацію постачань природного газу в Україну та лібералізацію енергетичного ринку України відповідно до принципів Договору про заснування Енергетичного співтовариства", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна і Польща постараються не допустити реалізації "Північного потоку-2".