ua en ru

Спроби спецслужб США знищити одного з голів "Аль-Кайєди" виявилися безуспішними

Спецслужби США напередодні намагалися знищити Анвара аль-Авлакі - главу "Аль-Кайєди" на Аравійському півострові. Як передає РБК із посиланням на BBC, безпілотний літак на території Ємену двічі безуспішно намагався вбити лідера терористів.
Після того, як "безпілотник" випустив ракету по автомобілю, в якому їхав А.аль-Авлакі, чоловік встиг вискочити з транспортного засобу. Потім терорист пересів в іншу машину, в якій раніше їхали його брати. Ті, у свою чергу, продовжили шлях на автомобілі, призначеному для А.аль-Авлакі. Безпілотний літак у провінції Шабва на південному заході Ємену обстріляв цю машину ракетами, в результаті чого брати терориста, також входили до "Аль-Кайєду", були вбиті.
Спроба знищити главу "Аль-Кайєди" на Аравійському півострові була зроблена незабаром після усунення "терориста № 1", багаторічного голови "Аль-Кайєди" Усами Бен Ладена.
Як відзначають експерти, з лідерів терористів А.аль-Авлакі представляє для США найбільшу небезпеку. Ця людина народився в американському штаті Нью-Мексико в сім'ї мігрантів з Ємену. У 2010 р. він був включений в складений ЦРУ список осіб, які підлягають негайній ліквідації, тому що являють собою особливу терористичну загрозу для сучасного суспільства.
Спецслужби вважають, що саме А.аль-Авлакі інструктував нігерійця Умара Фарука Абдулмуталлаба, який у грудні 2009 р. намагався підірвати літак, що слідував рейсом Амстердам - Детройт. Є дані і про те, що саме глава "Аль-Кайєди" на Аравійському півострові наставляв майора армії США Нідаль Хасан, який убив 13 осіб на військовій базі США в Техасі.