ua en ru

Японія перейшла до жорсткої позиції в територіальній суперечці з Росією

Японія перейшла до жорсткої позиції в територіальній суперечці з Росією Фото: Японія знову називає курили своєю споконвічною територією (Getty Images)

Токіо перейшов до жорсткої позиції у своїй багаторічній територіальній суперечці з Москвою після вторгнення Росії в Україну. У щорічному Звіті про зовнішню політику йдеться, що чотири північні острови "незаконно окуповані" Росією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Kyodo.

У дипломатичній "Синій книзі" 2022 року підкреслюється відхід Токіо від примирливого підходу до Росії, а формулювання "незаконно окупованих" в статусі островів біля найпівнічнішого головного острова Японії Хоккайдо з'являється вперше після доповіді 2003 року.

Суперечка навколо островів - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи островів Хабомаї - пов'язана з їх захопленням Радянським Союзом, державою-попередником Росії, протягом декількох тижнів після капітуляції Японії у Другій світовій війні 15 серпня 1945 року. Це не дозволило двом країнам підписати мирний договір.

У "Синій книзі" також говориться, що Острови, звані південними Курилами в Росії і північними територіями в Японії, є "невід'ємною" частиною території Японії, формулювання, яка була відсутня після звіту 2011 року.

"Північні території - це острови, над якими Японія має суверенітет, і є невід'ємною частиною території Японії, але в даний час незаконно окуповані Росією", - йдеться в книзі.