ua en ru

За допомогою планшетів Мін'юст підвищить ефективність роботи держвиконавців, - Гецадзе

За допомогою планшетів Мін'юст підвищить ефективність роботи держвиконавців, - Гецадзе Фото: Гія Гецадзе

Міністерство юстиції закупило електронні планшети для підвищення ефективності роботи державних виконавців. Про це повідомив заступник міністра юстиції Гія Гецадзе, якого цитує прес-служба відомства.

За його словами, нова техніка дасть можливість усунути бюрократію і паперову тяганину, а також мінімізувати корупційні ризики при виставленні арештованого майна на продаж. Гецадзе зазначив, що планшети будуть використовувати державні виконавці міста Києва, Київської та Сумської областей та департамент примусового виконання рішень в рамках пілотного проекту щодо відмови від паперового документообігу при виконанні судових рішень.

"Раніше ми мали ситуацію, коли виконавці навмисне не вносили інформацію про арештоване майно до відповідного реєстру, закривали виробництва, навіть не роблячи ніяких спроб знайти боржника. Тепер у нас з'явиться механізм додаткового контролю, так як всі дії виконавця будуть фіксуватися в онлайн режимі, на кожен етап буде виділено певний час. І якщо терміни будуть порушені, наслідком штраф, а згодом і звільнення конкретного виконавця", - додав Гецадзе.

Заступник міністра підкреслив, що зараз в Україні виконується не більше 30% судових рішень і причиною цього є низький рівень контролю за роботою виконавців, а також відсутність мотивації.

"У рамках пілотного проекту ми безпосередньо прив'язали винагороду виконавцю до обсягів проданого на торгах арештованого майна з відкритим виробництвам. Це дозволить поліпшити ситуацію з виконанням судових рішень, а також поліпшити позиції України в інвестиційних рейтингах, у тому числі, DoingBusiness. Адже саме відсутність гарантій виконання рішень суду стримує багатьох інвесторів від роботи в нашій країні. І ці поліпшення неможливі без технічного забезпечення", - сказав Гецадзе.

За його словами, складне програмне забезпечення Системи електронних торгів арештованим майном, в яке відразу при описі майна вноситься інформація про заарештовані об'єкти, може працювати тільки на досить потужному і якісному обладнанні.

"Характеристики, які ми позначили в оголошенні на придбання планшетів, мінімальні для цього програмного забезпечення. Ціна, за якою придбано планшети, є реальною ринковою ціною для такої техніки. Учасник, який запропонував найнижчу ціну, відкликав свою пропозицію в зв'язку з неможливістю вчасної поставки техніки. Тому нами була обрана наступна за рівнем прийнятності ціна. Конкурсні торги були проведені прозоро. Але якщо у когось з громадськості є факти, які доводять протилежне, ми готові їх перевірити", - зазначив заступник міністра.