ua en ru

Користувачі Facebook зафіксували періодичні перебої в роботі соцмережі

Користувачі найбільшої в світі соціальної мережі Facebook зафіксували періодичні перебої в роботі її інтернет-сайту тривалістю від 30 хвилин до двох годин. Після отримання численних скарг неполадку вдалося локалізувати, передає Reuters.

"Раніше сьогодні протягом невеликого часу деякі користувачі зазнавали труднощів із завантаженням сайту. Проблеми вже вирішені, доступ до Facebook відновлений", - повідомив офіційний представник компанії Майкл Кіркланд.

Нагадаємо, 18 травня 2012 р. в ході IPO Facebook розмістила на біржі NASDAQ 421,2 млн акцій (180 млн запропонувала сама компанія і 241 млн 233 тис. 615 паперів - її акціонери). Ціна розміщення Facebook склала 38 дол./акція, що є верхньою межею діапазону, встановленого 15 травня 2012 р. на рівні 34-38 дол./акція. Однак дебютні торги компанії розчарували численних інвесторів, оскільки котирування Facebook підвищилися в порівнянні з ціною IPO лише на 23 цента (до 38,23 дол), хоча багато аналітиків прогнозували зростання до 50 дол./акція і вище.

Протягом наступних торгових днів після IPO акції Facebook торгувалися нижче ціни розміщення: в цілому на даний момент папери компанії впали в ціні майже на 23% в порівнянні з ціною розміщення. Деякі аналітики називають Facebook новим "мильним міхуром" на ринку інтернет-технологій.

Положення Facebook ускладнено ще й двома колективними позовами у зв'язку з нерозкриттям суттєвої інформації перед IPO. Перший позов був поданий в верховний суд штату Каліфорнія, інтереси позивачів представляє юридична компанія Glancy Binkow & Goldberg, а другий - до суду Манхеттена (штат Нью-Йорк), інтереси позивачів представляє юридична фірма Lieff Cabraser Heimann & Bernstein. Відповідачами за цим позовом виступають Facebook, її глава і засновник Марк Цукерберг, а також банки-організатори IPO, включаючи Morgan Stanley. Відповідно до позиції позивачів, аналітики банків-організаторів Morgan Stanley Goldman Sachs і JPMorgan знизили фінансові прогнози по прибутку і виручці Facebook у зв'язку з невизначеними перспективами доходів від онлайн-реклами в соціальній мережі. Стверджується, що ця інформація була передана обраним інституціональним інвесторам, тоді як роздрібні інвестори були проігноровані. У результаті власники даної інформації могли зробити прибуток, продавши акції Facebook в перші хвилини торговельної сесії, коли вони подорожчали більш ніж на 10%.

Facebook - одна з найпопулярніших соціальних мереж в світі, в ній зареєстровано більше 900 млн людей. Штаб-квартира компанії розташована в Менло-Парку (Каліфорнія). Кількість активних користувачів Facebook, які хоча б раз на місяць заходять в свій аккаунт, становить не менше 845 млн осіб. Очікується, що в 2012 р. кількість активних користувачів Facebook досягне більше 1 млрд.