ua en ru

Отримання з держбаз даних інформації про доходи позичальників сприятиме підвищенню якості оцінки їх платоспроможності, - АУБ

Підвищенню оцінки якості платоспроможності потенційних позичальників сприятиме можливості отримання банками інформації з державних баз даних. Такі результати обговорення проведеного комерційними банками з питання створення умов для підвищення надійності кредитного аналізу платоспроможності позичальників і забезпеченості кредитів, повідомляє Асоціація українських банків.

Банкіри зазначили, що отримання лише інформації щодо достовірності реєстраційного номеру облікової картки платника податків є недостатнім для здійснення якісної оцінки кредитоспроможності позичальника та запобігання можливим фінансовим махінаціям.

З огляду на це банки запропонували надати їм право на перевірку з державних баз даних більш широкого переліку інформації, яку клієнт повідомляє про себе. Зокрема, дійсності паспорту та ІПН, місця реєстрації фізичної особи, інформації про місця отримання доходів та їх розмір, даних про засновників юридичної особи, інформації про заставу майна, іпотеки, інформації про відкриття виконавчого провадження, відкриття справи про банкрутство тощо.

Особливо важливою, на переконання банків, є можливість отримання інформації про одержувані оподатковувані щомісячні доходи потенційного позичальника/поручителя, що подається до відповідних органів державної влади (Державна податкова адміністрація, Пенсійний фонд України).

В АУБ наголошують, що доступ до такої інформації (за згодою клієнта) практикується за кордоном. Отримання цієї інформації з державних реєстрів дозволить уникнути випадків надання потенційними позичальниками до банків недостовірних довідок про їх доходи, що нерідко зустрічається в Україні.

Водночас, з метою належного виконання вимог Закону України «Про захист персональних даних» та унеможливлення ситуації передачі відомостей про фізичну особу з баз персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних, АУБ пропонує передбачити доступ комерційних банків до такої інформації в централізованому порядку через бюро кредитних історій.