ua en ru

Отримання фінансової допомоги від МВФ зменшить стихійні коливання курсу, - експерт

Домовленості по програмі співробітництва stand-by між Україною та Міжнародним валютним фондом майже досягнуті, і остаточне рішення може бути прийнято на цьому тижні, а в квітні очікується перший транш у розмірі трьох мільярдів доларів. "Якоюсь мірою ці домовленості можуть зменшити стихійні коливання курсу і в якійсь мірі стануть запорукою для наших зовнішніх кредиторів і для вкладників у національній банківській системі"? - вважає експерт фінансового ринку Андрій Войтенко.

Експерти відзначають, що на цьому тлі українські цінні папери будуть дорожчати, а гривня стане сильнішою: вже зараз французькі рейтингові агентства визнали українські облігації найпривабливішими з усіх країн, що розвиваються. Також за прогнозами експертів співпраця з МВФ позитивно вплине і на вітчизняний валютний ринок.

Економіст Ерік Найман вважає, що рішення МВФ знизить курс долара по відношенню до гривні, і радить тим, хто збирається продати долари, зробити це на цьому тижні. "Рішення по кредиту від Міжнародного валютного фонду може бути прийняте вже цього тижня і зовсім скоро очікується надходження першого траншу кредиту, половина якого піде на закриття дефіциту держбюджету. Це дозволить стабілізувати курс гривні проти долара на рівні ближче до 10 грн за долар", - підкреслює економіст.

Представники вітчизняних банків також оптимістичні у своїх прогнозах. За їх словами ринок валют зараз чекає сигналу про міжнародної фінансової допомоги Києву, яку обіцяють в ЄС і США.

"На сьогоднішній день спостерігається деяка волатильність валютного ринку. Надання фінансової допомоги Україні від МВФ, а також від інших країн має вплинути на зниження курсу валюти і зміцнення гривні", - вважає начальник управління роздрібного бізнесу ПАТ "Фінбанк", Сергій Вістяк.

Нагадаємо, пакет зовнішньої допомоги Україні повинен скласти 27 мільярдів доларів. За оптимістичними прогнозами перші гроші МВФ Україна отримає вже у квітні-травні.