ua en ru

Полтавський ГЗК за 10 місяців зберіг лідерство з виробництва та експорту окатишів

Полтавський ГЗК за 10 місяців зберіг лідерство з виробництва та експорту окатишів Фото: Полтавський ГЗК

За січень-жовтень гірничо-збагачувальний комбінат виробив 9 млн 709 тис. тонн продукції

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК: Ferrexpo Poltava Mining, FPM, група Ferrexpo) лідирує з виробництва і експорту залізорудних окатишів серед підприємств країна СНД за результатами 10 місяців 2015 року. Про це з посиланням на звіти ДП "Укрпромзовнішекспертиза" повідомили у прес-службі ГЗК.

Як зазначається, виробництво залізорудних окатишів підприємствами рудпрому СНД за січень-жовтень склали: Полтавський ГЗК (Україна) - 9 млн 709 тис. тонн, Михайлівський ГЗК (РФ) - 8 млн 888 тис. тонн, Карельський окатиш (РФ) - 8 млн 763 тис. тонн, Північний ГЗК (Україна) - 6 млн 637 тис. тонн, Качканарський ГЗК (РФ) - 5 млн 393 тис. тонн.

За звітний період Полтавський ГЗК експортував 9 млн 577 тис. тонн залізорудних окатишів (експорт здійснювався до країн Європи і Близького Сходу, а також Японії і Китаю). Північний ГЗК (Україна) експортував 2 млн 996 тис. тонн, Карельський окатиш (РФ) - 2 млн 667 тис. тонн, Центральний ГЗК (Україна) - 1 млн 781 тис. тонн, Лебединський ГЗК (РФ) - 1 млн 605 тис. тонн.

Ferrexpo - швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Займається виробництвом та експортом високоякісних залізорудних окатишів, що використовуються у виробництві сталі. Група Ferrexpo є найбільшим виробником і експортером окатишів серед країн колишнього Радянського союзу. Поточні виробничі активи - Полтавський і Єристівський ГЗК. Ferrеxpo plc володіє 100% акцій Ferrexpo AG, якій належить 97,34% акцій Полтавського ГЗК, і 100% акцій Єристівського ГЗК.

У 2014 р. компанія виробила 11,02 млн тонн залізорудних окатишів, що на 2% більше, ніж у 2013 році. Основні споживачі продукції - сталеливарні підприємства з Австрії, Словаччини, Чехії, Німеччини та інших європейських країн, а також Китаю, Індії, Японії, Тайваню і Південної Кореї. Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі під тікером FXPO.

Нагадаємо, чистий прибуток Полтавського ГЗК у 2014 р. впав у 33 рази - до 43 тис. грн.