ua en ru

Полтавська митниця за 11 міс. 2011 р. збільшити надходження до держбюджету в 2 рази - до 2,2 млрд грн

Полтавська митниця станом на 15 грудня поточного року перерахувала митних податків та зборів до державної казни на суму 2,2 млрд грн. Перерахування з аналогічним періодом минулого року збільшились вдвічі. Про це повідомив очільник Полтавської митниці Геннадій Романенко. передає прес-служба Держмитслужби.

Середньомісячні перерахування 2011 року складають 179,7 млн грн. Виконання плану цього року становить 107,4 %, тоді як в минулому році цей показник складав лише 83,2%.

З початку року митницею здійснено митний контроль та митне оформлення понад 36 тисяч вантажних митних декларацій. Вартісні обсяги експортно-імпортних операцій, здійснених суб'єктами підприємницької діяльності по зоні діяльності митниці в 2011 р. склали 3,8 млрд дол., що майже у 2 рази більше, ніж за відповідний період минулого року.
Обсяг як експорту, так і імпорту зріс майже в 2 рази. В поточному році вантажі експортувалися до 87 країн, імпортні поставки надійшли з 60 країн ближнього та дальнього зарубіжжя.
Основним ринком збуту експортних відправлень для підприємств Полтавської митниці є Росія - 42,2% від загального обсягу експорту. Як свідчать статистичні дані, експортні поставки до Росії зросли в 1,5 раз. Збільшився експорт до Австрії, Сербії, Білорусі, Чехії, Туреччини, Італії, Польщі, Латвії та Грузії.
Зменшились обсяги поставок до Казахстану та Молдови.
В 1,8 раз збільшився імпорт товарів з Росії й становить 27,2% від загального обсягу імпорту. Спостерігається збільшення імпорту з Казахстану, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Бельгії, Китаю, Білорусі, Італії та Канади.
Зменшився імпорт з Японії, Австрії, Чехії та Великобританії.
В митниці акредитовано понад 3 тис. суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Незмінними лідерами як за кількістю переміщених через митний кордон України вантажів, так і за перерахуванням податків до державного бюджету залишаються наступні підприємства Полтавської області: ПАТ "Укртатнафта"; ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод"; ВАТ "Полтавській гірничозбагачувальний комбінат"; ЗАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна"; ВАТ "Кременчуцький автоскладальний завод".
В активі митниці порушення п'яти кримінальних справ та заведення 147 справ про порушення митних правил. Вартість предметів правопорушення по кримінальним справах склала 11,1 млн грн, по справах про ПМП - понад 4 млн грн.
Активно в регіоні впроваджується пілотний проект з декларування, митного контролю та митного оформлення товарів із застосуванням електронних вантажних митних декларацій. Підприємства - учасники зовнішньоекономічної діяльності Полтавського регіону визнали перспективним даний напрямок роботи. Про це свідчать й такі показники. Якщо на початку 2011 р. до Реєстру підприємств, до товарів яких може застосовуватись процедура електронного декларування були занесені лише 2 підприємства, то на сьогоднішній день таких підприємств вже 45.