ua en ru

У Польщі на парламентських виборах лідирують консерватори

У Польщі на парламентських виборах лідирують консерватори Фото: лідер партії "Право та справедливість" Ярослав Качиньський

Політсилу найбільш активно підтримують жителі сільських районів і представники Римсько-католицької церкви

Партія "Право та справедливість", яку очолює колишній прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качиньський, згідно екзит-полу, проведеного Ipsos, отримала 39,1% голосів, тоді як правляча "Громадянська платформа" чинного прем'єра країни Єви Копач - 23,4%, передає ВВС.

Якщо ці дані підтвердяться при остаточному підрахунку голосів, то це означає, що консерватори отримають парламентська більшість і зможуть самостійно сформувати уряд.

Партію Качиньського найбільш активно підтримують жителі сільських районів і представники Римсько-католицької церкви.

Зазначимо, що правляча партія стала втрачати популярність, оскільки багато жителів Польщі незадоволені своїм фінансовим становищем і вважають, що соціальні пільги та допомоги розподіляються неефективно. На рейтингах "Громадянської платформи" також негативно позначився минулорічний скандал з прослуховуванням, в який були залучені деякі міністри.

Крім "Громадянської платформи" та партії "Право та справедливість", які є головними конкурентами на політичній сцені країни, у виборах беруть участь ще шість політичних об'єднань.

За прогнозами соціологів, крім двох найбільших партій в сейм увійдуть ще п'ять партій з результатом від 5 до 9%, від яких може залежати доля майбутньої правлячої коаліції, якщо така знадобиться.

Нагадаємо, парламентські вибори в Польщі відбулися вчора, 25 жовтня.