ua en ru

У Польщі наприкінці 2010 р. можуть виникнути складнощі з постачаннями газу з РФ через відтермінування підписання угоди

Польща у жовтні 2010 р. може зазнати ускладнення пов'язані з постачаннями природного газу з Росії по трубопроводу Ямал-Європа, оскільки відповідну довгострокову угоду між двома сторонами до цих пір не підписано. Про це сьогодні повідомила представник Європейської комісії Марлен Хольцнер, передає РБК з посиланням на Reuters.

За її словами, дана ситуація не розтягнеться на всю зиму - мова йде про період з середини жовтня до грудня 2010 р., коли попит на даний вид палива особливо високий.

Представник Єврокомісії також зазначила, що відомство вже проводить необхідні консультації з урядом Польщі, в ході яких сподівається виробити прийнятне вирішення потенційної проблеми.

Нагадаємо, 1 вересня 2010 р. прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що нова угода між Росією і Польщею щодо постачань природного газу по газопроводу Ямал-Європа може бути підписана вже найближчим часом. Голова польського уряду також зазначив, що договір з Москвою не суперечить нормам європейського законодавства, незважаючи на недавні заяви Єврокомісії.

31 серпня 2010 представники Єврокомісії висловлювали сумніви в зв'язку з умовами майбутньої угоди між Росією і Польщею щодо постачань енергоносіїв. Побоювання були пов'язані з тим, що оператором польської ділянки газопроводу є спільне підприємство (СП) ВАТ "Газпром" і польською Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG) - EuRoPol Gaz. На думку Єврокомісії, інфраструктура повинна управлятися незалежним органом і до неї повинен бути доступ третьої сторони. Доступ до газопроводу необмеженого числа операторів, на думку Брюсселя, відповідає інтересам польських споживачів, оскільки в такому випадку будуть встановлюватися справедливі тарифи.

В січні 2010 р. ВАТ "Газпром", PGNiG і EuRoPol Gaz підписали угоду, яка передбачає збільшення постачань газу до Польщі до 10,2 млрд куб. м на рік і продовження терміну контракту з поставок газу до Польщі до 2037 р. У спільному повідомленні "Газпрому" і PGNiG зазначалося, що досягнуті домовленості створюють сприятливі умови для внесення необхідних змін в міжурядову угоду від 1993 р., яке знаходиться на обговоренні урядів двох країн.

Оператором польської ділянки газопроводу Ямал-Європа є EuRoPol Gaz. "Газпром" володіє 48% в СП, проте, згідно з новими російсько-польськими домовленостям, частка "Газпрому" в EuRoPol Gaz буде становити 50%.