ua en ru

Польща почала будівництво терміналу з імпорту зрідженого газу на Балтійському морі

З 2014 р. приблизно третина природного газу, що споживається Польщею, буде надходити по морю в зрідженому вигляді через новий порт у Свіноуйсьце. За допомогою Європейського союзу його підключать до трубопровідної системи Центральної та Південної Європи, передає Deutche Welle.
У Свіноуйсьце на північному-заході Польщі біля самого кордону з Німеччиною розпочалося будівництво терміналу з регазифікації зрідженого природного газу (ЗПГ). Консорціум з польських, італійських, французьких та канадських фірм вкладе в його спорудження приблизно 725 млн євро. Це найбільший інвестиційний проект в історії країни після краху соціалістичного ладу.
З 2014 р. термінал, оператором якого стане компанія Polskie LNG, зможе щороку приймати до 5 млрд куб. м газу, що відповідає приблизно третині об'ємів природного газу, що споживається на даний час у Польщі. Після будівництва додаткового газового сховища потужність нового порту на Балтійському морі зросте до 7,7 млрд куб. м.
"Реалізація цього проекту дозволить Польщі домогтися енергетичної незалежності і зміцнить енергетичну безпеку всієї Європи", - заявив на офіційній церемонії початку будівництва польський прем'єр-міністр Дональд Туск. За його словами, новий порт у Свіноуйсьце задуманий як складова частина створюваного в ЄС енергетичного коридору Північ - Південь. Передбачається, що регазифікаційний термінал за фінансової допомоги ЄС підключать до трубопровідної системи Центральної та Південної Європи, так що через нього зможуть іти поставки ЗПГ у країни без виходу до моря.
Поки Польща закуповує приблизно 60% необхідного їй газу в Росії. По трубопроводах зі сходу щорічно надходить близько 10 млрд куб. м. З введенням в дію СПГ-терміналу в Свіноуйсьце в польській енергетиці значно зросте роль Катару, c яким вже досягнуті домовленості про довгострокові поставки.
Польський регазифікаційний термінал споруджують приблизно в 70 км від того місця, де з вод Балтійського моря на територію Німеччини виходить газопровід Nord Stream, перша гілка якого буде здана в експлуатацію восени 2011 р. Таке сусідство вже породило двосторонні конфлікти.
Так, польська сторона зажадала прокласти трубу глибше, ніж спочатку планувалося, щоб забезпечити заходження у порт Свіноуйсьце великих танкерів з СПГ. У свою чергу німецька сторона спробувала блокувати виділення терміналу коштів з боку ЄС, висловивши побоювання, що він може завдати шкоди навколишньому середовищу.