ua en ru

Майже половина українців вважають корупцію невід'ємною частиною політичного життя, - опитування

Майже половина українців вважають корупцію невід'ємною частиною політичного життя, - опитування Фото: соцопрос (Pixabey)

При цьому 20-28% респондентів схильні схвалювати корупцію, якщо вона не торкається їх особисто або не заважає їм

Близько половини громадян України вважають, що корупція - це невід'ємна частина політичного життя, з якою немає сенсу боротися. Про це сьогодні під час експертного обговорення щодо сприйняття корупції та оцінки корупційних ризиків у судовій системі заявила менеджер проектів GfK Ukraine Таміла Коноплицька, передає кореспондент РБК-Україна.

"46%, це приблизно половина, вважають, що корупція - це невід'ємна частина політичного життя України і з нею не варто чи немає сенсу боротися, тобто, що корупція - це вже сама система України. 20-28% респондентів схильні схвалювати корупцію, якщо вона або не торкається їх особисто, або не заважає їм, або якщо це якісь невеликі розміри", - заявила Коноплицька.

За її словами, про це свідчать результати опитування громадян щодо їх сприйняття корупції у судовій владі та готовності їй протистояти. Коноплицька зазначила, що більшість опитаних вважають, що корупція поширена в органах державної влади: у Верховній Раді (76%), на митниці (73%), у судах (73%), Кабінеті міністрів (72%), прокуратурі (69%), податковій службі (68%) й Адміністрації президента (68%). Водночас найкорумпованішими сферами респонденти визнали охорону здоров'я (74%), вищу освіту (63%) та середню освіту (41%). Крім того, 60% учасників опитування вважають, що звичайні люди не мають можливостей для ефективної боротьби з корупцією, а 56% опитаних не вірять у те, що особи, які дають хабарі, напевно будуть затримані і покарані.

У рамках дослідження з 18 серпня по 10 вересня 2017 року було опитано 2 тисячі 268 респондентів з усіх регіонів України за винятком окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп закликав українського президента Петра Порошенка продовжити боротьбу з корупцією і поліпшити бізнес-клімат.