ua en ru

Половина японців згодні залишити РФ два Курильські острови, - опитування

Половина японців згодні залишити РФ два Курильські острови, - опитування Фото: Курильські острови на карті

Йдеться про два з чотирьох острови Курильської гряди - Шикотан і Хабомаї

Майже 50% японців не заперечували б, якби Росія передала Японії не чотири спірні острови Курильської гряди, а два - Шикотан і Хабомаї. Про це свідчать результати опитування громадської думки, які оприлюднило японське агентство "Дзідзі".

"Чи повинна Японія в першу чергу погодитися з поверненням двох островів, як було передбачено в радянсько-японській декларації 1956 року?" - так звучало питання респондентам.

При цьому 34,1% відповіли негативно на це питання, а 16,1% не змогли дати відповідь.

Таким чином, зазначає агентство, багато японців дотримуються більш гнучкої позиції щодо спірних територій, на відміну від японської влади, яка наполягає на передачі відразу чотирьох островів.

Як відомо, Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Позиція Москви полягає в тому, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними, що має міжнародно-правове оформлення, сумніву не підлягає.

Нагадаємо, раніше глава РФ Володимир Путін допускав можливість компромісу щодо Курильських островів із Японією за умови зростання рівня довіри між Москвою і Токіо.