ua en ru

Для повної енергонезалежності Україні потрібно продовжувати реформу енергосектору, - USAID

Для повної енергонезалежності Україні потрібно продовжувати реформу енергосектору, - USAID Фото: Джон А. Пеннел (Енергореформа)

У USAID вважають, що для майбутнього країни особливо важлива реформа енергосектору

Всі реформи, які проводить Україна, дуже важливі, але для майбутнього країни особливо важлива реформа енергосектору. Про це заявив заступник директора місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Джон А. Пеннел в інтерв'ю порталу "Енергореформа".

"Один з головних моментів, про який потрібно пам'ятати: Україна була залежною від імпорту енергоносіїв. В даний час ситуація покращилася. Але для того, щоб стати повністю незалежною, Україні необхідно продовжувати реформу енергосектора", - пояснив Пеннел.

За його словами, за останні три роки Україна далеко просунулася по шляху реформування цього ключового сектора економіки, але вона не повинна зупинятися на цьому шляху.

На його думку, це стосується тих реформ, які пов'язані з формуванням незалежного регулятора (згідно із законом України), з впровадженням ринку електроенергії (згідно із законом України про ринок електричної енергії).

"Потрібно обов'язково впровадити всі нормативні акти, які необхідні для імплементації цих законів. Потрібна подальша робота в секторі електроенергії та секторі газу", - зазначив представник американського уряду.

На його думку, українському уряду "всі кроки (щодо реформування енергосектору) необхідно робити в координації з Європейським Союзом та американським урядом", щоб зміни відповідали стандартам та вимогам ЄС. "Адже це потрібно Україні для більшої інтеграції з ЄС", - зазначив Пеннел.

Представник USAID погодився з думкою, що є небезпека зупинки реформ і навіть реставрації колишніх порядків і правил у енергосекторі. Однак він зазначив, що для незворотності процесу реформ в енергосекторі вони повинні реалізовуватися разом із заходами по боротьбі з корупцією і "скороченням інтересів олігархів" у цій сфері економіки.

"Реформа енергосектору обов'язково повинна йти разом з боротьбою з корупцією", - підкреслив він.

"Ми віримо в Україну і будемо продовжувати інвестувати в її розвиток", - заявляв раніше Пеннел, виступаючи на Українському фінансовому форумі в Одесі 21 вересня 2017 року.