ua en ru

Повністю уникнути політизації ЦВК неможливо, - Шаповал

Повністю уникнути політизації Центральної виборчої комісії неможливо, так як вона існувала завжди. Про це заявив екс-голова ЦВК Володимир Шаповал в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".

"Згадайте, як пропонували надати членам ЦВК статус держслужбовців, призначати їх без участі політичних партій? Не вірю! Зовні нейтральні держслужбовці все одно внутрішньо будуть політично забарвлені. Якщо членів ЦВК буде призначати парламент, вони фактично будуть представляти парламентську більшість. Тому вносити зміни в напрацьоване слід дуже обережно. Наприклад, у квотному принципі ЦВК краще нічого не змінювати, спосіб її формування - поки що оптимальний", - сказав Шаповал.

"А взагалі, скажу парадоксальну річ: боятися політизації не має сенсу. Пароль "свій-чужий" існував у всі часи, але в сучасній Україні перетворився на справжній принцип. Політизується все, посадова особа або орган влади не можуть стояти осторонь, оскільки від них де-факто вимагають бути заангажованими", - додав екс-глава ЦВК.

Шаповал зазначив, що за кордоном подібна проблема вирішується за рахунок традиції консенсусної політики, "якої у нас поки що є тільки елементи".

"Наприклад, в Грузії і Литві голова ЦВК, секретар та апарат комісії - держслужбовці. Інші комісії - представники політичних сил у парламенті, що свідчить про вплив парламенту. У нас цю проблему можна зняти таким же способом", - пояснив він.