ua en ru

Політолог: в Україні де-факто з'явилася державна церква

Події в Катеринівці Тернопільській області, де співробітники міліції та члени Нацгвардії, як мінімум, не перешкоджали захопленню храму Української Православної Церкви (УПЦ) і допустили побиття вірних УПЦ, говорять про серйозні проблеми в сфері свободи совісті та віросповідання. Про це Союзу православних журналістів заявив директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, коментуючи інтерв'ю постраждалих парафіян УПЦ.

Він вважає, що в Україні за минулі півтора року була введена державна політична ідеологія (пакет ідеологічних законів минулого року - про героїзацію представників правих рухів і декомунізацію), і тепер реалізуються спроби створення державної церкви. Це прямо суперечить десяткам статей Конституції України і ряду законів, упевнений експерт.

Політолог підкреслив, що такі ситуації, як у Катеринівці, демонструють, що свобода віросповідання в країні опинилася під загрозою. На його думку, належність до УПЦ - найчисельнішої на сьогоднішній день конфесії України - тепер стає підставою для політичних переслідувань і навіть прямого насильства. В тому числі і з боку державних силових відомств. При цьому неважливо, наскільки людина патріотичний і в якому регіоні країни він проживає.

"Якщо події будуть розвиватися подібним чином, не зможуть відчувати себе в безпеці і представники інших конфесій. Маховик нетолерантності та ксенофобії буде вимагати нових "ворогів". Тому, рано чи пізно, це може торкнутися всіх незгодних. У цьому сенсі дуже показово чергове осквернення Менори - традиційного символу іудаїзму та пам'ятника жертвам Голокосту, яке відбулося минулого тижня в Бабиному Яру", - вважає Бортник.