ua en ru

Політолог: або у Раді буде нова коаліція з Ляшком, або потрібні дострокові вибори

Чинна коаліція не зможе запропонувати та затвердити новий склад уряду з новим прем'єром. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив політолог Вадим Карасьов.

"На сьогодні фракція "Народного фронту" не готова відмовитися від підтримки Арсенія Яценюка, а без їх голосів затвердити будь-якого іншого прем'єра нереально. Варіант залучення голосів "Опозиційного блоку" для голосування навіть не варто розглядати", - заявив він.

У такому випадку, за словами експерта, прийнятним варіантом можна вважати оновлення коаліції і укладення нового коаліційного договору.

"При всьому багатстві вибору, єдиний варіант нової коаліції - все ті ж, плюс фракція Ляшко. На початку вересня причиною виходу радикалів з коаліції стало голосування за конституційну реформу і особливий порядок самоврядування на Донбасі. З тих пір, багато в чому завдяки тиску РПЛ, і інші фракції відмовилися від форсованого розгляду даного питання, чекають на рішення Конституційного суду. Це робить можливим новий компроміс і підготовку нової коаліційної угоди. У новому тексті будуть зняті ряд проблемних моментів - як за змістом реформ, так і за стилем взаємин між членами коаліції", - зазначив політолог.

Якщо ж створити нову коаліцію не вдасться, на думку Карасьова, залишається варіант проведення дострокових виборів парламенту.

"В Україні загострюється парламентська криза, політична криза, і це має стати викликом для чинного складу парламенту. Не впораються - тоді на цей виклик дадуть відповідь вже нові депутати", - прогнозує політолог.