ua en ru

Політолог: Гонтарєвій складно довіряти після введення тимчасової адміністрації в банк Жеваго

Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва ніколи не зможе здобути довіру у суспільстві, серед політиків і у бізнесу, якщо буде так кардинально міняти свою позицію, як це сталося стосовно банку "Фінанси та кредит". Таку думку висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, коментуючи рішення регулятора банківського ринку про введення тимчасової адміністрації в банк Костянтина Жеваго.

Експерт нагадав, що ще в серпні 2015 року Нацбанк вивів "Фінанси і кредит" зі списку проблемних банків. Тоді на Інститутській констатували, що установа виконала план капіталізації, збільшивши статутний капітал, а акціонер йде на конструктивну співпрацю і навіть пообіцяв продати частину активів.

"Ця заява заспокоїла не тільки вкладників банку. Вона притупила пильність суспільства в цілому, створивши ілюзію стабілізації банківської системи, припинення масового "банкопаду". Тим більше опинився соціальний шок від введення тимчасової адміністрації у вересні - ілюзії пішли прахом. Складно довіряти людині, яка так часто змінює свою думку на протилежну. Тим більше, якщо від цієї думки залежать десятки тисяч вкладників", - підкреслив Карасьов.

Політолог також додав, що Нацбанк міг чинити тиск на Жеваго і його бізнес, зокрема, вказуючи на необхідність продати частину активів, щоб погасити заборгованість з рефінансування перед регулятором. Хоча це не входить до повноважень НБУ. Однак, на його думку, заяву Валерії Гонтарєвої про "закінчення ери олігархічного бенкінгу" при цьому потрібно сприймати з певною часткою скепсису.

"Реальної боротьби з олігархами, які використовують банки як гаманець для свого основного бізнесу, а рефінансування НБУ - як ресурс для його розвитку, не відбувається. Більшість найбільших банків "сидять на голці" кредитів регулятора, особливо держбанки. Але можна припустити, що у випадку з Жеваго, швидше за все, були розірвані якісь політичні домовленості. Тим же, хто "залишився в човні" - це сигнал про готовність НБУ йти ва-банк і банкрутити їх фінустанови навіть при тому, що грошей у Фонді гарантування вкладів на виплату депозитів немає", - зазначає Карасьов.

Він також не виключив, що підрив фінансової стабільності фінансово-промислової групи Жеваго може бути пов'язаний з підтримкою ним політичних сил, опонентами яких на місцевих виборах виступить пропрезидентський блок.

Нагадаємо, раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що основний акціонер банку "Фінанси і Кредит" Костянтин Жеваго порушив представлений ним графік надходжень, що призвело до падіння обсягу коштів на коррахунку банку до неприпустимо низького рівня і стало причиною визнання його неплатоспроможним. Раніше в Нацбанку заявляли, що Жеваго справно виконує всі взяті на себе зобов'язання і з банку навіть був знятий статус проблемного.