ua en ru

Політолог: АТБ платить податки в Криму, фінансуючи російську армію

Найбільша мережа супермаркетів в Україні "АТБ" ТОВ "АТБ-Маркет") може фінансувати російську армію через сплату податків на території тимчасово окупованого Криму. Про фінансові показники ТОВ "Інвестиційна будівельна компанія", під вивіскою якої працюють в Криму колишні магазини "АТБ", написав політолог Володимир Цибулько у своєму блозі.

Він навів низку непрямих доказів того, що компанія залишається під контролем "АТБ". Зокрема, за його даними, в реєстрах Росії і України компанії з ідентичними назвами мають однакового директора, однаковий статутний фонд і одного засновника (кіпрську компанію), який раніше, за інформацією ЗМІ, мав пряме відношення до підприємств групи "АТБ". Крім того, наголошується в блозі, "АТБ" через рік після окупації Криму проводила тендери для поставки товарів для "ИСК" саме на територію півострова.

"За даними російських аналітичних служб, лише у 2014 році виручка "ИСК" від продажу товарів на півострові склала понад 7 млрд рублів - це майже 2 млрд грн. За цей же період компанія виплатила в Росії податків на понад 20 млн рублів - це 5,6 млн грн. Припускаю, що в 2015 році ця цифра як мінімум подвоїлася", - написав він у своєму блозі.

Зазначається, що інформація політолога повністю збігається з даними офіційної звітності, які містяться в системі розкриття інформації "СПАРК" і може бути вільно придбана через відповідні онлайн-сервіси.

Експерт вважає неприпустимим, що "однією рукою подаючи снаряди російській окупаційній армії, іншою рукою Геннадій Буткевич підписує декларацію олігархів "про чесну сплату податків в Україні".