ua en ru

Раді пропонують заборонити суддям, які займають адмінпосади, входити до складу ВРЮ, ВКК та Ради суддів

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Леонід Ємець пропонує Верховній Раді Україні заборонити суддям, які займають адміністративні посади,обиратися складу Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України.

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Леонід Ємець пропонує Верховній Раді Україні заборонити суддям, які займають адміністративні посади,обиратися складу Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України. Про це йдеться у законопроекті № 4540 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо суміщення адміністративних посад в судових органах)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Законопроект пропонує ввести обмеження щодо суміщення адміністративних посад в судових органах та посад у складі Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Раді суддів України та рад суддів.

"Судді, які займають адміністративні посади, не можуть бути обрані або призначені до складу Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України та рад суддів", - йдеться у законопроекті.

Крім того, пропонується заборонити суддям, які займають адміністративні посади в судах, секретарі судових палат, бути членами ради суддів.

Проте вказані обмеження не стосуються посади голови Верховного суду України, який входить до складу Вищої ради юстиції за посадою, так само як і міністр юстиції України та генеральний прокурор України.

"На даний час існує практика коли особи, які займають адміністративні посади в судових органах, також є представниками органів, які здійснюють дисциплінарний контроль за суддями, а також можуть впливати шляхом здійснення заохочень та встановлення санкцій для суддів, що є фактичним підпорядкуванням судді та ставлення його особі, яка займає адміністративну посаду в тому самому судовому органі", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

На думку автора документу, прийняття даного законопроекту забезпечить "зміцнення незалежності та неупередженості суддів під час здійснення ними правосуддя".