ua en ru

ПАРЄ може звинуватити Росію в тиску на Україну, - проект резолюції

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) може звинуватити Росію в тиску на Україну.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) може звинуватити Росію в тиску на Україну. Про це йдеться в проекті резолюції ПАРЄ "Функціонування демократичних інститутів в Україні", оприлюдненій на сайті асамблеї.

"Асамблея приймає до відома публічні заяви українського керівництва про те, що рішення не підписувати угоду про асоціацію (з Європейським Союзом) було викликано сильним тиском з боку Російської Федерації, і особливо загрозою з боку Росії закрити свої кордони для вантажів, що прямують з України в разі підписання угоди", - йдеться в проекті резолюції.

Як відзначають в ПАРЄ, використання погроз санкціями та економічний та політичний шантаж для впливу на прийняття політичних рішень іншою країною суперечить загальноприйнятим дипломатичним і демократичним нормам та є неприйнятним.

"У зв'язку з цим Асамблея хотіла б нагадати Російській Федерації про її зобов'язання "засудити як помилкову концепцію про дві різні категорії зарубіжних країн, причому деякі розглядаються як зони особливого впливу званого "ближнього зарубіжжя", і утримуватися від пропаганди географічної докртрины про зони "привілейованих інтересів".

Зазначимо, розгляд резолюції по Україні відбудеться завтра, 30 січня 2014 р.