ua en ru

Покупці в Києві воліють дешеве житло в передмісті

Доларові ціни на новобудови Києва в червні знизилися на 2,43%, на вторинному - на 3,25%. Середня ціна квадрата первинного житла в червні 2014 р. склала $1204, що на $30 нижче (на 2,43%), ніж у травні."Це пов'язано, насамперед, з курсовими коливаннями", - розповів старший аналітик департаменту стратегічного консалтингу UTGКонстантин Олійник. Курс гривні відкотився з 12-12,1 грн/$ до 11,95-11,98 грн/$.

Доларові ціни на новобудови Києва в червні знизилися на 2,43%, на вторинному - на 3,25%. Середня ціна квадрата первинного житла в червні 2014 р. склала $1204, що на $30 нижче (на 2,43%), ніж у травні.
"Це пов'язано, насамперед, з курсовими коливаннями", - розповів старший аналітик департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник. Курс гривні відкотився з 12-12,1 грн/$ до 11,95-11,98 грн/$.
В перерахунку на гривню ціни, навпаки, підвищилися: в класі економ - в середньому на 246 грн (на 2,3%), до 10,5 тис. грн/кв. м, а в класі «комфорт» - 1205 грн (на 6,8%) до 17,6 тис. грн/кв. м.
Порівняно з аналогічним періодом 2013 року, кількість звернень у відділи продажів столичних житлових комплексів істотно зменшилася. "Співробітники відділів продажів київських об'єктів скаржаться, що кількість звернень зменшилася вдвічі порівняно з минулим роком", - повідомив керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов.
Кількість продажів в передмісті теж зменшилася, але не так сильно як в самій столиці - на 20-30%. "Ми помічаємо деяку міграцію покупців з столиці у передмістя", - зазначив Артюхов. Основний фактор - ціна. Об'єкти з гарною інфраструктурою в передмісті можна знайти по 6-7 тис. грн за кв. м, тобто на 40% нижче, ніж аналогічний по класу столичне. "Можна знайти і дешевше, наприклад, по 5,5 тис. грн - у Білогородці, в зданому об'єкті, останні кілька квартир, щоправда, з обмеженнями по переплануванню", - наводить приклад Артюхов.
Деякі об'єкти в передмісті навіть не підвищували вартість квадрата. "У нас ціни залишилися на рівні 7,6-8,4 тис. грн за кв. м. Таке рішення ради директорів", - сказала начальник відділу продажів ЖК "Квартал-Авіа" (Вишневе Київської області) Ірина Крушановская.
При цьому стабільно зростає кількість угод з використанням розстрочки від забудовника, а іпотечне кредитування практично зупинилося. Якщо в грудні минулого року, за даними UTG, за свої гроші купували 55% житла, то зараз - 43%. А відсоток угод в розстрочку збільшився з 38% до 55%. "У грудні 2013 року частка квартир, придбаних з залученням кредиту, була невеликою, але все ж відчутною - 9%, а зараз знизилася до символічних 2%", - зазначив Костянтин Олійник.
Ціни на вторинне житло в червні знизилися на $45.При цьому значно зменшилася й кількість оголошень (з 55 до 20 тисяч), а також відсоток торгу - з 10-15% до 2%. "Господарі виставляють свої квартири за реальними цінами, щоб залучити покупців і швидше продати", - пояснив фахівець з маркетингу SV Development Сергій Костецький.
У червні ріелтори відзначили помітне збільшення кількості переглядів, як на первинному, так і на вторинному ринку столиці. "У червні, за нашими оцінками, було продано на 100-150 квартир більше, ніж у травні, тобто понад 500 квартир на вторинному ринку і понад 800 на первинному", - повідомив Сергій Костецький.
За прогнозами ріелторів, ця тенденція збережеться. "Пік зниження ми пройшли в березні. Тепер кожен місяць буде збільшуватися кількість завершених угод", - кажуть вони.
Більш того, головним чинником, що стримує покупців від інвестування в нерухомість, на їх думку, є обмеження на готівкові платежі (150 тис. грн), оскільки більшість клієнтів побоюється довіряти кошти банкам. Бояться, що внесуть гроші на рахунок для оплати, а той їх не перерахує (такі випадки, до речі, фіксувалися у випадку з Брокбізнесбанком і Южкомбанком), і їх доведеться чекати місяцями - якщо банк введуть тимчасову адміністрацію. "Якщо б це обмеження було б тимчасово, хоча б на півроку-рік, а потім скасовано, кількість угод зросла б дуже помітно", - переконаний Сергій Костецький.

Покупці в Києві воліють дешеве житло в передмісті