ua en ru

Чи купувати квартиру в період коливань долара?

Зростання курсу долара і військове протистояння на сході України внесли свої корективи в ринок нерухомості.

Зростання курсу долара і військове протистояння на сході України внесли свої корективи в ринок нерухомості.

Причини і наслідки

Основні тенденції вітчизняного ринку житла залишаються незмінними вже не перший місяць: угод стає менше, ціни (у доларовому еквіваленті) помітно знижуються. Не допомагають навіть всілякі програми лояльності від будівельних компаній - знижки, акції, подарунки і навіть безвідсоткові розстрочення та додаткові послуги по дизайну і ремонту квартири.
Головними причинами такої ситуації експерти ринку називають війну на сході країни, відсутність у наших співгромадян впевненості в завтрашньому дні і негативні прогнози щодо курсу національної валюти. Та й стан вітчизняної економіки в цілому особливого оптимізму не вселяє.

Ще однією тенденцією експерти називають зростаючий попит на житло в невеликих містах заходу і центру країни. Це пов'язано з великою кількістю переселенців з Криму і Східної України. Представники "першої хвилі", яка припала на початок весни, змушені переходити від оренди житла до його купівлю, оскільки бачать, що ситуація затягується і прогнозувати, коли все це закінчиться, неможливо.

Також пристойним попитом користуються квартири у великих промислових містах вартістю 60-100 тис. доларів.

Попит на орендоване житло зріс удвічі

З непередбачуваністю подій на сході країни безпосередньо пов'язана і ситуація на ринку оренди житла. Масовий попит на оренду спостерігається в Києві, Дніпропетровську, Харкові та інших великих містах. Що зовсім не дивно - люди прагнуть зняти квартири там, де у них найбільші шанси знайти роботу.

Треба сказати, що ажіотаж на столичному ринку оренди в кінці серпня - це звичайна справа. На початку осені активізується ринок праці, починають надходити запити від студентів, так що квартири під здачу не пустують. Але, зрозуміло, в цьому році до традиційних орендарям додалися мігранти зі східних областей, і ціни почали зростати.

- Попит зріс практично вдвічі, - розповів "Комсомольській правді" в Україні" столичний ріелтор Наталія Бишкаева. - Ще в липні нам насилу вдалося здати трикімнатну квартиру з двома санвузлами в хорошому районі за 7 тис. грн. в місяць, а сьогодні її можна здати вже за 10 тис. грн. Минулого тижня відбувся і зовсім кричущий випадок: два клієнта побилися на перегляді - не змогли домовитися, хто з них буде знімати вподобане житло.

"Комсомолка" вже писала про те, що власники квартир нерідко не дуже розташовані до співпраці з орендарями зі сходу. За словами ріелтора, тут справа навіть не в чесності потенційних квартиронаймачів - шахраїв вистачає скрізь і кількість пов'язаних з нерухомістю афер не зменшується. Проблема в тому, що переселенці з східних регіонів, зрозуміло, сподіваються на якнайшвидше вирішення конфлікту і повернення додому, тому вони до довгострокової оренди не готові. У той же час серед орендодавців термін здачі квартири на 1-2 місяці вкрай непопулярний - власники хочуть здати житло мінімум на півроку.

До речі

У першому півріччі 2014 року пропозиція на ринку первинної житлової нерухомості столиці поповнилося за рахунок 16 нових житлових комплексів. Всього станом на кінець першого півріччя столичний ринок житла був представлений 180 житловими комплексами.
Примітно, що більше 70% вийшли на ринок житлових проектів представлено новобудови економ-класу, причому намітилася тенденція будівництва малогабаритних квартир. Так, в окремих новобудовах економ-класу більше половини квартир - це "студії" і "однушки" площею 18 кв. м.

Джерело: kp.ua

Чи купувати квартиру в період коливань долара?