ua en ru

Підрозділ Bank of America визнали відповідальним за аферу з іпотекою

Компанія Countrywide Financial, куплена конгломератом Bank of America в 2008 р., була визнана відповідальною за надання "поганих позик" іпотечним компаніям.

Компанія Countrywide Financial, куплена конгломератом Bank of America в 2008 р., була визнана відповідальною за надання "поганих позик" іпотечним компаніям, передає BBC.

Йдеться про обман двох найбільших іпотечних фірм США - Fannie Mae і Freddie Mac, яким Countrywide видала тисячі "поганих" позик. Відзначається, що переважна більшість такого роду операцій було здійснено ще до поглинання компанії конгломератом Bank of America, однак тепер саме остання буде відповідати за дії свого підрозділу.

"У прагненні урвати побільше "легких" грошей від іпотеки, ще напередодні кризи Bank of America отримав Countrywide, думаючи, що отримав "дійну корову", проте весь цей успіх був побудований на обмані і незабаром розкрився", - заявив прокурор Манхеттена Пріт Бхарара.

Повідомляється, що претензії Мін'юсту США Bank of America, який зголосився захищати свій підрозділ, складають 848 млн дол. За словами судді, цивільно-правова санкція буде визначена пізніше.

Раніше в 2013 р. стало відомо про позов 22 інвесторів (Allianz, MetLife, Pacific Investment Management та інших) до Bank of America також з приводу протиправної діяльності Countrywide напередодні кризи 2008 р., пов'язаної з "поганими позиками". Загальний збиток інвесторів склав близько 100 млрд дол., однак Bank of America був готовий запропонувати компенсацію лише у розмірі 8,5 млрд дол. в рамках досудової угоди.

У 2007 р. Countrywide почала видавати кредити на купівлю житла, не перевіряючи, чи здатний позичальник здійснити виплати. Після цього кредити масово перепродавалися, при цьому Countrywide, будучи обізнаний про такі кредити, не повідомляла про них покупцям, натомість всіляко приховуючи дану інформацію. Продажі продовжилися і після того, як опинилася на межі банкрутства Countrywide Financial купив Bank of America.

Зазначимо, що процес у цій справі було розпочато рівно рік тому, 24 жовтня 2012 р. У цей день прокурор Манхеттена Бхарара пред'явив звинувачення Bank of America після чотирирічного слідства щодо дій Countrywide.