ua en ru

Підписання Україною УА з ЄС закриє можливість консорціуму з РФ щодо ГТС, - Глазьєв

Підписання угоди про асоціацію (УА) України з Європейським Союзом (ЄС) закриє можливість створення консорціуму з управління газотранспортною системою (ГТС) України за участю Російської Федерації (РФ). Про це заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв в інтерв'ю телеканалу "Росія-24".

Підписання угоди про асоціацію (УА) України з Європейським Союзом (ЄС) закриє можливість створення консорціуму з управління газотранспортною системою (ГТС) України за участю Російської Федерації (РФ). Про це заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв в інтерв'ю телеканалу "Росія-24".

Він нагадав, що існували плани щодо створення газотранспортного консорціуму між Росією і України, які передбачали зниження ціни російського газу для України майже на 100%.

"Такий план був, він міг би бути реалізований. Але справа в тому, що Україна підписала угоду про Європейському енергетичному співтоваристві", - зазначив Глазьєв.

Він пояснив, що ця угода зобов'язує Україну дотримуватися європейського регулювання енергетичного сектору. Так званий "Третій енергетичний пакет" ЄС передбачає, що компанії, що займаються виробництвом газу, торгівлею газом і транспортуванням газу, повинні бути повністю розділені.

"Якщо Україна вступає в асоціацію з Євросоюзом і ще раз фіксує свої зобов'язання щодо енергетичного співтовариства, Газпрому просто нецікаво брати участь ні в якій схемою спільних інвестицій з Україною. У тому числі неможливий газотранспортний консорціум, тому що в цьому випадку Газпром, як частина цього консорціуму, не зможе поставляти свій газ", - підкреслив Він.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівлі газу, досі вони не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, в 2013 р. очікується зниження поставок.

Предметом давніх російсько-українських переговорів виступає, зокрема, газотранспортна система (ГТС) України. Раніше " Газпром " хотів отримати контроль в українській ГТС в обмін на знижку в ціні поставок російського газу на Україну, проте уряди країн так і не прийшли до компромісу з цього питання.

До теперішнього часу Україна дотримується варіанти створення тристороннього консорціуму з експлуатації ГТС за участю Євросоюзу. Для обговорення перспектив української ГТС прем'єр-міністр України Микола Азаров зустрічався з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером. У ході переговорів, Азаров підкреслив, що Україна хоче мати гарантії від Росії за обсягами прокачування газу, а від ЄС - з їх закупівлі.

У червні 2013 р. глава Газпрому Олексій Міллер відзначав, що переговори щодо створення консорціуму з ГТС України не ведуться. Тоді він пояснив, що для проведення переговорів "потрібні підстави, а їх немає". Зокрема, Україна повинна внести зміни в своє законодавство, але з різних причин постійно переносить терміни.

Також, нещодавно Азаров повідомляв, що якщо російське керівництво піде назустріч Україні в питанні перегляду газових контрактів, то Україна теж піде назустріч Росії. Можливо, Азаров мав на увазі, що Україна не буде знижувати обсяги закупівлі російського газу, якщо Кремль погодиться знизити ціну. Українське керівництво веде переговори про це вже два роки. Поки що відчутних результатів немає. "Газпром" з подачі Кремля відмовляється встановлювати для України ринкові ціни, при цьому вимагаючи, щоб Київ купував обумовлені контрактом понад 30 млрд кубометрів газу щорічно. При цьому Росія знижує транзит газу через Україну і вимагає за газову знижку 50% української ГТС.