ua en ru

Підписання УА між Україною та ЄС має стати завершенням розпаду СРСР, - "Євронаступ"

Підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом має стати завершенням розпаду СРСР. Про це заявив ініціатор кампанії "Єврореферендум" Сергій Бондарчук під час засідання круглого столу "Безпека та демократія у Центральній та Східній Європі", який відбувся у вівторок за участю європейських політиків та експертів у Вільнюсі.

"Угода про асоціацію - стратегічно важлива як для України, так і для ЄС, вона повинна стати завершенням розпаду СРСР. Це також є шансом на зміну Росії, яка має багато особистих, інформаційних і політичних зв'язків з Україною і зміна ситуації в Європі, так як Україна буде її кордоном з Азією. Тому треба зробити все для підписання цієї угоди", - зазначив Бондарчук.

Він висловив переконання, що підписання угоди буде мати такі ж наслідки, як і Гельсінські угоди 1976 р., це створить механізми для подолання наслідків вибіркового правосуддя.

"Карати треба владу, а не народ України, який на Евромайдане демонструє своє прагнення жити в об'єднаній Європі. Не підписання угоди лише штовхне Україну в бік Росії, і наслідки можуть бути різні. Від "м'якого" сценарію, схожого на білоруський, через поглинання ключових активів української економіки і нав'язування власного бачення української історії і тиску на українську мову, до можливих воєнних загроз з боку Росії. Що будуть спрямовані на дезінтеграцію України, створення нестабільності, роздмухування міжнаціональної ворожнечі", - вважає він.

Бондарчук також зазначив, що Україна потребує міжнародної підтримки, так як на неї чиниться безпрецедентний тиск з боку Росії.

"Ми хочемо, щоб домовленості Будапештського меморандуму були дотримані. Україні потрібна підтримка країн - гарантів української незалежності Великобританії і США", - сказав громадський діяч.