ua en ru

Підписання меморандуму з МС не передбачає здачу української ГТС, - Гончарук

Підписання меморандуму з Митним союзом не суперечить інтеграції з ЄС і не передбачає здачу ГТС. Про це на брифінгу заявив керівник Головного управління з питань міжнародних відносин АПУ Андрій Гончарук, передає кореспондент РБК-Україна.

"28-29 Президент України Віктор Янукович відвідає республіку Казахстан ... Головна мета візиту Президента - переговори Президента України у форматі п'яти глав держав. Ми не можемо стояти осторонь процесів, які відбуваються в рамках МС. Адже товарообіг України з країнами Митного союзу склав за останній рік 63 млрд дол. За два останні роки товарообіг з країнами МС виріс, не дивлячись на існуючі тенденції. Він виріс за останні два роки на 30%. При цьому в цілому товарообіг склав 36 відсотків у загальному балансі, що перевищує торговельні потоки України з іншими об'єднаннями ", - заявив він.

"Тому робоча група на чолі з віце-прем'єром Юрієм Бойко напрацювала документ, який буде предметом обговорення під час зустрічей, запланованих у Президента ... Ми сподіваємося на закріплення статусу України як спостерігача в євразійському союзі, який буде працювати з 2015 року. Що стосується поступок щодо ГТС, то ці процеси не пов'язані. Це два процеси, які мають свої цілі, які ми хочемо досягти. У рамках Євразійського союзу - це отримання статусу спостерігача. І це жодним чином не суперечить нашому стратегічному курсу європейської інтеграції. Цей процес не повинен створювати проблеми. Тому підписання меморандуму про поглиблення співпраці з МС не створить проблем для інтеграції України в ЄС".

Читайте також: Європа зацікавлена ​​в приватизації української ГТС, - експерти.