ua en ru

Підозрюваного у причетності до катастрофи MH17 нагороджував особисто Путін

Підозрюваного у причетності до катастрофи MH17 нагороджував особисто Путін Фото: катастрофа MH17 (flickr.com/jeroenakkermans)

З'явилися подробиці біографії російського офіцера Сергія Дубинського

Російського військовослужбовця Сергія Дубинського (позивний "Хмурий"), якого підозрюють у причетності до катастрофи літака MH17 на Донбасі влітку 2014 року, нагороджував особисто президент Росії Володимир Путін. Про це з посиланням на співробітника Дубинського повідомляє "Радіо Свобода".

За словами лідера запорізької "Самооборони", волонтера Сергія Тіунова, Дубинський був офіцером в його розвідувальній роті в Афганістані, а вже з 2000-х вони почали активно спілкуватися. Тіунов зазначив, що Дубинський брав участь в обох чеченських війнах, а в одній з розмов зізнався, що його нагороджував особисто Путін.

"Він нагороджений сімома бойовими орденами. Таких не так багато в Росії. І він мені розповідав, що його орденом нагороджував особисто Путін. І було їх там всього двоє. Він і цей режисер - (Микита, - ред.) Міхалков. Він отримував цей орден в цивільному варіанті, а Дубинський в бойовому", - зазначив Тиунов.

За його словами, 2014 році він вийшов на зв'язок з Дубинським, коли займався звільненням українських бійців з полону. В особистій бесіді росіянин заявив, що очолює так звану розвідку самопроголошеної "Донецької народної республіки".

Крім того, Тіунов зазначив, що завдяки особистому знайомству з "Хмурим", вдалося звільнити 24 бійця. За його словами, в ході одного з обмінів Дубинський спростував причетність до катастрофи MH17, але підкреслив, що у ній винні "ті, з Москви".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з'явилися нові докази причетності Дубинського до катастрофи MH17.

Зазначимо, Служба безпеки України завершила розслідування у відношенні Дубинського. Судячи з опублікованої повістки, йому інкримінують створення терористичної організації та розпалювання військового конфлікту. За даними слідства, "Хмурий" очолював "управління військової розвідки ДНР".