ua en ru

Підтримуючи проект "Південного потоку", Європа грає на руку Росії, ігноруючи при цьому Україну, - Гудима

Формально заперечуючи підтримку проекту будівництва газопроводу "Південний потік", Євросоюз в той же час підіграє Росії - головному конкурентові ГТС України - в даному питанні. Таку думку висловив народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.
"Я б сказав, що Європа підіграє Росії в цьому питанні. Треба визнати, що Європа не думає про інтереси України, а про свої інтереси. Путін часто йде назустріч Європі через "Газпром", тому у відповідь Німеччина, наприклад, перша пішла назустріч Путіну, в швидкому просуванні "Північного потоку". Але поки що ЄС все-таки зміг взяти третій енергетичний пакет, який, на думку росіян і європейців, ставить під сумнів швидке просування "Південного потоку". У всякому разі, у найближчі два-три роки... Але, природно, все виглядає так, що ці три країни не лобіюють інтереси України. Якщо взяти Німеччину і Францію, то вони між собою конкурують в ЄС... І ці країни не є нашими союзниками в газових питаннях", - відзначив народний депутат.
З такою оцінкою ситуації згоден і політолог Юрій Романенко. Коментуючи нещодавно оприлюднений проект резолюції ЄС, в якому, зокрема, мова йде про намір країн Євросоюзу надати допомогу Україні у газових переговорах з Росією, він зазначив:
"Цілком імовірно, що Європарламент знову просто зробив чергову заяву, не більше. Адже сама декларація Європарламенту - це всього лише заява, а на практиці це може реально виглядати так, що Європа знову дистанціюється від переговорного процесу з Україною. Тобто, за формою Європа заявляє, що допомагає Україні, а реально фіксує невтручання в процес переговорів. Тому не варто покладатися (на Європу) Україні в цьому питанні. Європа тут не допоможе, як завжди було".
За його словами, ряд країн Європи всупереч резолюції будуть просувати "Південний потік".
"З чого все взяли, що Європа повинна захищати Україну? Звичайно ж, ні. Крім таких країн, як Німеччина, Італія і Франція, які реально протистоять інтеграції України, є ще і Британія. Її вага перевищує ту ж Італію. І вони не будуть захищати інтереси України. Вони будуть відстоювати тільки свій економічний інтерес. В "Південному потоці" зацікавлена, в першу чергу, Італія і Франція. Тому вони будуть просувати цей проект, невигідний економічно Україні", - вважає політолог.
Раніше експерти висловлювали думки, що, підтримуючи "Південний потік", низка країн ЄС нехтують законодавством Євросоюзу, зокрема - нормами Третього енергетичного пакета, які забороняють енергокомпаніям одночасно бути продавцями і транспортерами газу. Таким чином, на їхню думку, "Південний потік", який хочуть побудувати газовий монополіст "Газпром" і низка європейських компаній, порушує положення Третього енергопакету.
Також сьогодні, 1 грудня, єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер пообіцяв російському міністру енергетики додаткові преференції у реалізації енергетичних проектів у Європі.
"Ми домовилися, що за проектами газової інфраструктури на початку року ми проведемо з експертами і європейськими регуляторами обговорення, в яких випадках і в якому обсязі (існуючі) винятки можуть бути використані", - сказав Оттінгер.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи.Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м в рік. Дві третини його потужностей може бути заповнено "старим" газом - з уже існуючих трубопроводів.Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро, з яких близько 10 млрд євро припадає на морську частину. Партнерами Газпрому (50%) в проекті виступають фанцузская EdF і німецька Wintershall Holding (по 15%) і італійська ENI (20%).