ua en ru

Якщо ми не підтримаємо українських газовидобувників, то продовжимо годувати РФ, - нардеп

Якщо ми не підтримаємо українських газовидобувників, то продовжимо годувати РФ, - нардеп Фото: Андрій Артеменко

Газовидобувна галузь в Україні знаходиться на межі катастрофи. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив народний депутат України Андрій Артеменко.

За словами парламентарія, причиною стрімкого падіння обсягів газовидобутку стало непродумане і поспішне прийняття бюджету 2015 року у Верховній Раді. У результаті ставки ренти для газодобувних підприємств були різко і необгрунтовано підвищені, що поставило галузь на межу знищення.

"Падіння видобутку становить близько 6%, втрати України можна оцінити в обсязі від мільярда до півтора мільярдів кубометрів газу в рік. Відбувається зниження надходжень коштів у державний бюджет та перетікання кваліфікованих кадрів з українських підприємств в інші країни. Саме з цієї причини був розроблений законопроект № 2120, який став результатом компромісу між Мінфіном, законодавцями та інвесторами. Ми пройшли з ним всі необхідні комітети Верховної Ради і скрізь отримали схвалення, в тому числі і в Комітеті з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної", - зазначив Артеменко.

Він також нагадав, що після того, як представники всіх фракцій, Мінфіну, Міненерго і "Нафтогазу" підтримали законопроект, тиждень тому Верховна Рада проголосувала за внесення його до порядку денного.

"Тим не менш, ми бачимо дуже серйозний опір цьому законопроекту, який потрібен українській економіці", - додав Артеменко.

Депутат підкреслив, що якщо парламентарії зараз не проявлять політичну волю і не підтримають вітчизняні газовидобувні компанії, країна буде продовжувати годувати зарубіжного постачальника енергоресурсів, у першу чергу російського.

Нагадаємо, 30 червня у Верховній Раді відбудеться голосування по законопроекту 2120. Даний проект передбачає внесення поправок до 252 статтю Податкового кодексу України. Раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин виступив на підтримку зниження ренти для вітчизняних газовидобувників.

За прогнозами провідної світової консультаційної компанії IHS CERA, це дозволить збільшити виробництво газу до 8,5 млрд куб. м в 2025 році і 11 млрд куб. м в 2035 році. В уряді визнають, що в серпні 2014 року була допущена помилка: різке підвищення ставок ренти змусило багатьох учасників ринку повністю переглянути інвестиційні плани газовидобутку в Україні. Темпи інвестицій у газовидобувну галузь країни скоротилися до 10% (у порівнянні з 2012-2013 рр.).