ua en ru

Підробленою "індульгенцією" від люстрації вже займаються правоохоронці, - Мін'юст

Міністерство юстиції України передало до правоохоронних органів матеріали, які стосуються появи "роз'яснення", що дає право чиновникам не проходити люстраційні перевірку. Про це на брифінгу в понеділок заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Відзначимо, що мова йде про фальсифікований лист-роз'яснення, нібито направлений першим заступником міністра юстиції Наталією Севостьяновою співробітниці Державної фіскальної служби (ДФС), згідно з яким на ту не поширюється дія закону "Про очищення влади".

Петренко підкреслив, що чиновникам, які намагаються шляхом фабрикування фальшивих документів уникнути люстрационної перевірки, загрожує не тільки звільнення, але й кримінальна відповідальність. "Цей документ ("лист" від імені Севостьянової - ред.) не є документом Мін'юсту, ми бачимо в ньому ознаки підробки. Всі матеріали передані правоохоронним органам", - підкреслив міністр.

Він попередив усіх чиновників, які хочуть "творчо підійти до цього питання, що закон про очищення влади містить чіткі положення, та "ні один орган не видає роз'яснень або індульгенцій". Петренко зазначив, що також звернувся до керівництва ДФС з проханням надати пояснення щодо цього випадку.

У свою чергу Севостьянова, підпис якої нібито стоїть на цьому документі", зазначила, що в Мін'юсті була проведена службова перевірка руху цього "листа". За її словами, офіційно лист із зазначеним фейковим номером у відомстві не виходило. "Окремі особи намагалися підробити документ ... Я особисто звернулася в правоохоронні органи, щоб виявити, хто і яким чином підробляв цей документ", - наголосила Севостьянова.

Вона додала, що частина цього нібито "документа" справжня, там вказаний її підпис, але частина тексту - суть "роз'яснення" - має невідоме походження.

Перший заступник міністра зазначила, що обурена таким випадком і звернулася до всіх чиновників з попередженням не вдаватися до таких махінацій, тому що за такі дії передбачена не тільки моральна відповідальність і звільнення, але й кримінальна відповідальність.