ua en ru

"Подарунок Злочевському": за що пропонували хабар Холодницькому

"Подарунок Злочевському": за що пропонували хабар Холодницькому Фото: Назар Холодницький і Артем Ситник (РБК-Україна)

НАБУ і САП намагалися підкупити в інтересах екс-чиновника для його повернення в Україну

Два українських антикорупційних органи - САП і НАБУ намагалися підкупити рекордним хабарем в історії України у розмірі 6 млн доларів, щоб закрити кримінальну справу, в якій фігурує екс-міністр екології уряду Азарова Микола Злочевський. Він збирався повернутися в Україну до свого дня народження. Детальніше про це - в матеріалі РБК-Україна.

У п'ятницю, 12 червня, в САП повідомили, що детективи Національного антикорупційного бюро задокументували надання хабара керівництву НАБУ і голові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Гроші пропонували за посередництва "правої руки" колишнього міністра. Помічником виявився чиновник управління Державної фіскальної служби в Києві.

В САП, не називаючи імен, уточнили, що гроші пропонували за закриття кримінальної справи, в якій екс-міністр фігурує як підозрюваний. Мова йде про розтрату/привласнення майна в особливо великих розмірах та відмивання доходів.

Кому і скільки пропонували

Хабар призначався за закриття епізоду, в якому Злочевський сприяв у заволодінні коштів стабілізаційного кредиту Нацбанку, виданого "Реал Банку". Цей банк контролював олігарх Сергій Курченко.

Сама справа була зареєстрована нещодавно - 3 червня. Директор НАБУ Артем Ситник розповів, що з хабарем поспішали, щоб забезпечити повернення в Україну Злочевського до його дня народження 14 червня.

Холодницький продемонстрував імітаційну постанову про закриття вказаної справи. За його словами, 4 листки постанови були оцінені в 5 мільйонів доларів. Ще один мільйон доларів повинні були отримати посередники. В еквіваленті ця сума дорівнює 165 мільйонам гривень."Подарунок Злочевському": за що пропонували хабар Холодницькому

Фото: рекордні 6 млн доларів хабара (facebook.com/nabu.gov.ua)

Кого затримали

Під час дачі хабара затримали три людини: першого заступника начальника податкової служби в Києві та двох довірених осіб Злочевського, які зараз працюють адвокатами. Чинному чиновнику вже оголосили про підозру.

За словами Ситника, до зазначеного злочину можуть бути причетні також працівники Генеральної прокуратури. За даними слідства, вони діяли в інтересах затриманих і повідомляли їм про те, що в Реєстрі досудових рішень дійсно зафіксовано закриття кримінальної справи.

Голова САП, у свою чергу, розповів, що під час передачі хабара в Офісі генпрокурора один зі співробітників, яка займає адміністративну посаду, моніторив ЄРДР з тим, щоб зазначена постанова дійсно була внесена до Реєстру.