ua en ru

Під нові санкції ЄС потрапляють "Оборонпром", "Уралвагонзавод", "Калашников", "Газпром нафта", "Роснефть", - WSJ

Під нові санкції Євросоюзу можуть потрапити російські оборонні підприємства - "Оборонпром", Об'єднана авіабудівна корпорація "Уралвагонзавод" і концерн "Калашников".

Під нові санкції Євросоюзу можуть потрапити російські оборонні підприємства - "Оборонпром", Об'єднана авіабудівна корпорація "Уралвагонзавод" і концерн "Калашников", передає The Wall Street Journal, посилаючись на документ з проектом санкцій.

"Оборонпрому", Об'єднаної авіабудівної корпорації "Уралвагонзаводу" заборонять доступ на ринки ЄС для отримання фінансування через облігації, акції та отримання синдикованих кредитів, повідомляє видання. Крім того, на території Євросоюзу можуть заборонити продаж продукції концерну "Калашников", а також ВАТ "Сіріус" і ВАТ "Станкоинструмент". Останні дві зайняті у виробництві товарів "подвійного призначення", йдеться в документі.

Видання підтвердило, що в санкційний список потрапили "Газпром нафта", "Транснефть" і "Роснефть". Ряду російських держбанків, у тому числі Сбербанку і ВТБ обмежать розміщення боргових інструментів зі строком погашення більше 30 днів.

Раніше газета The Financial Times з посиланням на проект санкцій повідомляла, що новий пакет заходів проти Росії передбачає заборону для російських державних нафтових компаній на залучення коштів на європейських ринках капіталу.

Єврокомісія пропонувала поширити санкції на компанії, які знаходяться під державним контролем, володіють активами більш ніж на 1 трлн руб. (більше 27 млрд дол.) і отримують більше половини своїх доходів від продажу або транспортування сирої нафти або нафтопродуктів". Під ці критерії потрапляли "Роснефть", "Газпром нефть" і "Транснефть".

Про те, що в санкційний список потрапили російські оборонні підприємства, повідомлялося минулого тижня. Доступ на ринки капіталу пропонувалося закрити для держкомпаній, які ведуть розвідку, видобуток і транспортування нафти, а також для підприємств оборони.

Також газета The Financial Times писала, що ЄС розширить заборону на постачання товарів "подвійного призначення". Це ставило під удар всіх російських одержувачів, які використовували "спеціальні матеріали, деякі верстати, високопродуктивні комп'ютери і електроніку».

Новий пакет санкцій проти Росії може бути скасовано у зв'язку з підписанням угоди про припинення вогню 5 вересня. Про це в інтерв'ю телеканалу VRT заявив голова Європейської ради Херман Ван Ромпей. "Якщо режим припинення вогню триватиме, якщо почнуться мирні переговори, ми готові скасувати ці санкції", - заявив він.