ua en ru

Під Харковом вчені знайшли древній монастир з іконою Богоматері

Харківські археологи зробили унікальне для області відкриття - у Валківському районі вони виявили скит ченців - самітників. На відміну від попередніх аналогічних знахідок , житло розташоване в глинистому пагорбі , а його внутрішнє оздоблення здивувало фахівців нетиповою для аскетів художністю, повідомляє "Релігія в Україні".

Поки шо дві третини скиту знаходяться під завалами. Археологи не виключають, що там можуть знаходитися і поховання самітників.

Про існування на території Валківського району скиту археологи дізналися від місцевих жителів, для яких історична цінність була чимось на зразок місцевої пам'ятки. "Спочатку ми не повірили в це, але на місці дійсно виявили печерний скит кінця XVIII - початку XIX століть, - каже директор Слобожанського археологічної служби Ірина Голубєва. - Судячи з варварських написів на стінах, місцеві жителі знають про нього вже 30 років".

Вчені запевняють: ця знахідка унікальна для Харківської області. "У нас не так багато печерних скитів, вони є, але зазвичай розташовані у твердій породі, а цей - всередині глинистого пагорба. Крім того, виявити такі споруди - досить складно, - каже доцент кафедри основ архітектури ХНАСА Олена Гелла. - Є підозри, що всередині може знаходитися підземна церква".

Ще одна особливість знахідки - нетипове для аскетичних ченців оздоблення скиту: всередині археологи виявили каплицю, колони, фрески, а також частину незакінченого барельєфа Богоматері з немовлям. Все це мешканці скиту вирізали в м'якій поверхні стін. "Поки ми виявили тільки два коридори висотою з людський зріст, - каже Ірина Голубєва. - Крім того, ми знайшли хід, що веде на нижній рівень, тому вже зараз можна говорити про те, що об'єкт як мінімум двох'ярусний. Там можуть перебувати поховання ченців, як Києво - Печерській Лаврі". Близько 70 % скиту завалені землею, яка "законсервувала" приміщення і вберегла його від обвалу. Коли вдасться закінчити розкопки невідомо.